Μια μεγάλη καταστροφή, αλλά και τη θετική στάση ζωής των κατοίκων του Νεπάλ κρατά ως κύριες εικόνες από το ταξίδι του στον Νεπάλ ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, που επέστρεψε από τη δοκιμαζόμενη χώρα, έχοντας στις αποσκευές του πολύτιμες μελέτες για τους σεισμούς, ενώ τονίζει ότι η χώρα μας δεν διατρέχει μεγάλους κινδύνους από τους σεισμούς. 

«Μιλάμε για μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλων διαστάσεων, βεβαίως δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν αυτή της Αϊτής. Σε αυτές τις χώρες του τρίτου κόσμου, όπως λέγονται, ό,τι βοήθεια και να προσφερθεί, οι χώρες καταλήγουν στην κατάσταση που ήταν πριν. Δεν βελτιώνεται κάτι. Είναι τελείως διαφορετική η αντίδραση των κατοίκων του Νεπάλ από άλλες χώρες που έχουμε δει. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι οι κάτοικοι του Νεπάλ δέχθηκαν αυτή την καταστροφή με αξιοπρέπεια, δεν έγιναν επαίτες-όπως είδαμε σε άλλες χώρες-δεν ζητούν βοήθεια, οι γυναίκες δεν μοιρολογούν, όπως αλλού. Δεν λεηλατούν, δεν εγκληματούν. Ίσως αυτό πηγάζει από τη θρησκεία. Ο ινδουισμός έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στις καταστροφές» υπογραμμίζει. 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών επισημαίνει πώς ο μεγάλος προβληματισμός είναι πως και αυτό, όπως λέει, το αναφέρει για πρώτη φορά, είναι ο εξής: «Με έναν σεισμό της τάξεως των 8 βαθμών περίπου σε αντίστοιχο γεωδυναμικό περιβάλλον και με αυτές τις γενικότερες συνθήκες, που εκδηλώθηκε το σεισμικό γεγονός, θα έπρεπε να είχαμε 300 με 400 χιλιάδες νεκρούς. Αυτό μας δείχνει η εμπειρία σε άλλα δομημένα ή φυσικά περιβάλλοντα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με 6.000 νεκρούς, είναι μεγάλος αριθμός, αλλά συγκριτικά με άλλους σεισμούς δεν είναι τόσο μεγάλος. Είδαμε κτίρια τα οποία ήταν σε τραγική κατάσταση από άποψη επάρκειας και τα οποία δεν έπαθαν τίποτα από τον σεισμό. Δεν έχουμε βγάλει συμπέρασμα ακόμα. Μέσα στην ατυχία τους οι κάτοικοι του Νεπάλ, το ίδιο το Νεπάλ στάθηκε τυχερό».

Ο ίδιος περιγράφει τους στόχους της αποστολής του: «Πρώτα από όλα ήταν η επιχειρησιακή μας εμπλοκή με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ο δεύτερος στόχος ήταν ο καθαρά επιστημονικός-τεχνικός στόχος. Και οι δύο στόχοι είχαν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Αρχικά, μόλις φτάσαμε στο Νεπάλ κάναμε μια συνάντηση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, είχαμε άμεση επιχειρησιακή εμπλοκή και στη συνέχεια με βάση τις κατευθύνσεις, που πήραμε, πήγαμε να κάνουμε αυτοψία και να δούμε τις διαστάσεις της καταστροφής. Αυτή η αυτοψία έγινε μέσα σε μία ημέρα».

Ο καθηγητής, πάντως, τονίζει ότι ο σεισμός στο Νεπάλ δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την Ελλάδα: «Δεν μας επηρεάζει σε καμία περίπτωση, διότι είμαστε πάρα πολύ μακριά. Στα Ιμαλάϊα είχαμε μια αλυσίδα σεισμικών ρηγμάτων, πολλοί από τους κρίκους της αλυσίδας είχαν σπάσει σε προηγούμενους σεισμούς και τώρα περιμένουμε στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν, όχι σε μερικές ημέρες ή μερικούς μήνες, αλλά σε κάποια χρόνια. Αυτή η αλυσίδα επανασυντίθεται, διότι η κίνηση της Ινδίας και της Κίνας είναι συνεχής και αρχίζει ένας νέος κύκλος σπασιμάτων, ένας νέος κύκλος μεγάλων σεισμών».
 
Ο κύριος Λέκκας τονίζει ότι η χώρα μας έχει τις κατάλληλες υποδομές για να αντιμετωπίσει σεισμούς: «Είμαστε θωρακισμένοι στην Ελλάδα, σαν πρόεδρος του ΟΑΣΠ σας λέω ότι έχουμε μικρό βαθμό κινδύνου από σεισμό.Οι σεισμοί στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν συνήθως τους 6,2, τους 6,3 ή τους 6, 5 βαθμούς. Πολύ σπάνια μέσα στην ιστορία έχουμε γεγονότα της τάξεως των 7 βαθμών , μέχρι αυτό το σημείο μπορούμε να αντισταθούμε. Ο δομημένος ιστός και οι υποδομές είναι σε πολύ καλή κατάσταση.Ο κόσμος είναι ενημερωμένος, θεωρώ ότι οι δομές στη δημόσια διοίκηση είναι πάρα πολύ καλές. Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία σε ένα σεισμικό γεγονός».