«Θετικά» βλέπει τη μοριοδότηση μεταπτυχιακών ενός έτους, στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Κουράκης, επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο «επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση» έχει μεταβατικό χαρακτήρα και παραδέχθηκε ότι τα ζητήματα στα οποία άπτεται θα έπρεπε κανονικά να συζητηθούν επί μακρόν.

«Η μεγάλη αλλαγή θα προκύψει μέσα από τον διάλογο», διαβεβαίωσε. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι είναι απαραίτητες οι μεταβατικές διατάξεις, ειδικά για το θέμα των εξετάσεων, καθώς μέριμνα του υπουργείου είναι «να μην αιφνιδιάσουμε τα παιδιά». 

Επίσης, αναφορικά με την προσθήκη ενός επιπλέον μαθήματος επιλογής στη διαδικασία εξετάσεων, ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο αίρεται μια αδυναμία του υπάρχοντος συστήματος, καθώς οι υποψήφιοι στερούνταν ευρύτερου πεδίου επιλογής.

Για το ζήτημα της επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι η συνέντευξη, η οποία έχει «εξαιρετικά υποκειμενικό» χαρακτήρα, αφαιρείται, ώστε να εισαχθεί η ψήφος των διδασκόντων, μέτρο που χαρακτήρισε επίσης μεταβατικό. Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι η αποτελεσματικότητα, με το να βρίσκονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και λιγότεροι σε διοικητικές θέσεις.

Τέλος, υπερασπίστηκε τις διατάξεις που αφορούν τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές»: 

Έτσι και ένας φοιτητής θέλει να σπουδάσει, πρέπει να σπουδάσει.

Σημειώνεται ότι αύριο, Τρίτη, θα καταθέσουν τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο δεκατέσσερις φορείς και στη συνέχεια θα διεξαχθεί η συζήτηση επί των άρθρων, προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή.