Ηρεμία επικρατεί, όπως όλα δείχνουν, στον Κορυδαλλό μιάμιση ημέρα μετά τις αιματηρές συμπλοκές που στοίχισαν την ζωή σε δύο Πακιστανούς κρατούμενους, οι οποίοι στην περίπτωση αυτή ήταν τα θύματα μιας ιδιαίτερης βεντέτας μέσα στην φυλακή που έχει να κάνει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, με εκβιασμούς ανάμεσα στους φυλακισμένους της Γ΄ πτέρυγας και μικροποσότητες ναρκωτικών. 

Οι τρεις τραυματίες που έμειναν στο νοσοκομείο Σωτηρία και στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά αναμένεται να βγουν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες και ήδη με αφορμή τη συμπλοκή, στο υπουργείο Δικαιοσύνη οργανώνουν τα επόμενα βήματα που θα έχουν να κάνουν καταρχήν με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων μέσα στις φυλακές. 

Όπως τόνισε στην χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, «ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις» και με αφορμή το περιστατικό, στο υπουργείο καταστρώνονται σχέδια για την επόμενη ημέρα. 

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται, ήδη, στελέχη του υπουργείου με υψηλόβαθμα στελέχη του σωφρονιστικού ιδρύματος προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βρεθούν κατευθυντήριες γραμμές για την πορεία των πραγμάτων εντός των φυλακών Κορυδαλλού από εδώ και πέρα. 

Η κατάσταση που επικρατεί στον Κορυδαλλό δεν είναι, εξάλλου, άγνωστη στον καινούριο υπουργό και σύμφωνα με πληροφορίες, η καλυτέρευση των συνθηκών στις φυλακές, θα αποτελέσει ένα προσωπικό «στοίχημα» για τον Νίκο Παρασκευόπουλο. 

Σαν να είχε «προφητεύσει» το περιστατικό, λίγες ημέρες πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), είχε τονίσει σε ανακοίνωσή της ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα. 

«Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζουμε να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, με την απόλυση των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του. 

Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης. Γι' αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά. 

Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους». 

Ο Κορυδαλλός από καιρού εις καιρόν θυμίζει «καζάνι που βράζει». 

Μένει να δούμε τώρα αν το αιματηρό συμβάν θα λειτουργήσει προς «γνώσιν και συμμόρφωσιν» και θα γίνει η αφορμή να μεταβληθούν προς το καλύτερο τα πράγματα για τους κρατούμενους ή απλά θα έρθει να προστεθεί ως ακόμα ένα περιστατικό σε έναν μακρύ κατάλογο.