Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σταμάτησε την παράνομη δράση τεσσάρων χρηστών του Facebook, που υπόσχονταν, έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά για παιχνίδια από το δελτίο στοιχημάτων του ΟΠΑΠ.

Πρόκειται για έναν 19χρονο σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας και τρία άτομα σε χώρες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, διενεργήθηκε ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα στο Facebook και εντοπίστηκαν οι χρήστες, με διαφορετικά προφίλ, να διαπράττουν τις παραβάσεις.

Οι δράστες είχαν δημιουργήσει προφίλ στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με ονόματα που παρέπεμπαν στο στοίχημα και τα προγνωστικά, καθώς και με ψευδή ή ανύπαρκτα στοιχεία.

Στη συνέχεια, είτε διαφήμιζαν, είτε προσέγγιζαν άλλους χρήστες της εν λόγω σελίδας, υποσχόμενοι ψευδώς ότι διαθέτουν και προσφέρουν έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά σχετικά με την έκβαση ατομικών ή ομαδικών παιχνιδιών, αλλά κυρίως για αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο Δελτίο Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ, είτε εκτός κουπονιού.

Μάλιστα, ζητούσαν τη χρηματική αμοιβή κυρίως μέσω κωδικών προπληρωμένων καρτών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές αγορές. Τέλος, για να είναι περισσότερο πειστικοί, ισχυρίζονταν ότι διαθέτουν έγκυρες πληροφορίες από μάνατζερ και λοιπά γραφεία στοιχηματισμού ανά την υφήλιο.

Διενεργήθηκε αστυνομική και ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα, όπου εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα προφίλ στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Αναλύθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και ψηφιακά δεδομένα-στοιχεία της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία του κοινωνικού δικτύου, καθώς και με τους αρμοδίους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου.