Διεκόπη εκ νέου για τις 12 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς δεν έγιναν δεκτά από το δικαστήριο τα αιτήματα για μεταφορά της δίκης σε άλλη αίθουσα, εκτός των φυλακών Κορυδαλλού. 

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, για το αίτημα της μεταφοράς της διεξαγωγής της δίκης σε άλλον χώρο αρμόδια είναι η πολιτική ηγεσία. «Εμείς δεν επιλέγουμε χώρους για να δικάσουμε, το θέμα της αίθουσας ανήκει στην πολιτική ηγεσία. Μόλις το λύσει, βρίσκοντας άλλον χώρο, αμέσως θα μετακινηθούμε» ανέφερε.

Με τη λήξη της σημερινής διαδικασίας, η πρόεδρος ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να παραδοθεί στο δικαστήριο κατάλογος με τις ημέρες διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων, ώστε να συντονιστεί ανάλογα το δικαστήριο.

Μάλιστα, η πρόεδρος είπε ότι μια λύση θα ήταν, το δικαστήριο να συνεδριάζει μετά τις μεσημεριανές ώρες. Ούτως ή άλλως, όπως επεσήμανε, η δίκη δεν θα γίνεται κάθε μέρα, καθώς η ίδια αίθουσα χρησιμοποιείται και για εκδίκαση άλλων υποθέσεων, όπως για τις δικογραφίες των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης μετά το πέρας της διαδικασίας δήλωσε: «Για μια ακόμα φορά σήμερα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κρούσματα κωλυσιεργίας και υποβάθμισης της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Αναδείχθηκε σήμερα η δυσλειτουργία της αίθουσας και η επικινδυνότητα της περιοχής για τη δημόσια ασφάλεια. Η πρόεδρος του δικαστηρίου μάς κάνει μπαλάκι στον υπουργό και ο υπουργός μάς κάνει μπαλάκι στην πρόεδρο. Η δίκη πρέπει να φύγει από τον Κορυδαλλό και να μεταφερθεί στο Εφετείο».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, εξερχόμενη των φυλακών, δήλωσε: «Είναι μια μάχη ενάντια στο νεοφασισμό και στο νεοναζισμό, αυτή η δίκη πρέπει να γίνει, πρέπει να έχει όλη τη δημοσιότητα που της αρμόζει, δεν πρέπει να κωλυσιεργεί επειδή η Χρυσή Αυγή δεν παρουσιάζει σαν ένα τέχνασμα δικηγόρους για να μην αποκαλυφθεί η εγκληματική της φύση». Για το πρόβλημα της αίθουσας η κ. Κατριβάνου είπε πως «πρέπει να αλλάξει η αίθουσα, ο υπουργός να πάρει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί για την αλλαγή της».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη δήλωσε ότι είναι λαϊκό αίσθημα να γίνει αυτή η δίκη και προσέθεσε: «Κάποιοι με τερτίπια και κόλπα δεν θέλουν να γίνει η δίκη, κάτι που δεν αφορά τους δικαστές. Αν θέλουν να γίνει με διαδικασίες μαραθωνίου ας γίνει με διαδικασίες μαραθωνίου».

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική αγωγή έθεσε επίσημα σήμερα το αίτημα για μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο, τονίζοντας ότι πλην της ακαταλληλότητας του χώρου, από τη διεξαγωγή της δίκης στη συγκεκριμένη αίθουσα, τίθενται θέματα ασφάλειας και απρόσκοπτης δημοσιότητας της δίκης. 

Η πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη, ο οποίος τόνισε ότι για δεύτερη φορά ο Κορυδαλλός βρίσκεται σε "κατάσταση πολιορκίας" με τα σχολεία κλειστά. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι γύρω από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών βρίσκονται 11 σχολικες μονάδες και ότι η διεξαγωγή της δίκης εδώ, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα καθώς το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε, σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταφορά των μαθητών για τις εξετάσεις σε σχολικές μονάδες στη Νίκαια και το Κερατσίνι. 

Ο δήμαρχος, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, στο δικαστήριο, πρόσθεσε ότι όλοι οι φορείς της πόλης συμφωνούν ότι η δίκη πρέπει να φύγει από τον Κορυδαλλό. 

Τοποθέτηση στο δικαστήριο έκανε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ανέφερε ότι οι συνθήκες της συγκεκριμένης αίθουσας δεν παρέχουν εγγυήσεις για τη δημοσιότητα της δίκης. 

Λίγο πριν τη δεύτερη διακοπή του δικαστηρίου για λίγη ώρα, τοποθετήθηκε η εισαγγελέας έδρας η οποία πρότεινε, για τις ημέρες των εξετάσεων, η δίκη να διεξάγεται κάθε Σάββατο, τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και θυμηδία στο δικαστήριο.

Νωρίτερα, η πολιτική αγωγή ζήτησε να δηλώσουν τώρα όσοι από τους κατηγορουμένους που αντιμετωπίζουν είτε για οικονομικούς ή άλλους λόγους πρόβλημα νομικής εκπροσώπησης, ώστε να μην εμφανίζονται, όπως είπαν, κάθε τόσο κατηγορούμενοι χωρίς δικηγόρο, με συνέπεια τη διακοπή της δίκης. 

Σε αστυνομικό κλοιό η περιοχή - Μικρής έντασης επεισόδια

Η δεύτερη ημέρα της δίκης διεξήχθη εν μέσω συγκεντρώσεων αντιφασιστικών οργανώσεων, αλλά επίσης κατοίκων και φορέων της περιοχής που αντιδρούν στη διεξαγωγή της στην πόλη τους.

Μάλιστα, λίγο πριν αρχίσει η σημερινή διαδικασία, ένας νεαρός άνδρας δέχθηκε επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών στην οδό Αμοργού στον Κορυδαλλό, καθώς οι αντιεξουσιαστές θεώρησαν ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής. Το θύμα έφυγε αιμόφυρτο από το σημείο.

Παρόντες στο δικαστήριο, από τη φερόμενη ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, είναι σήμερα οι βουλευτές Δημήτρης Κουκούτσης, Μιχάλης Αρβανίτης, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας. Οι δύο τελευταίοι είχαν εμφανιστεί και κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας. 

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα τη συνεδρίασή του, καθώς ο κατηγορούμενος στη δικογραφία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Ιωάννης-Βασίλειος Κομνιανός, δήλωσε ότι δεν εκπροσωπείται από συνήγορο και το δικαστήριο προχώρησε στον αυτεπάγγελτο διορισμό δύο υπερασπιστών. Η διαδικασία διέκοψε, προκειμένου να επιδοθούν οι διορισμοί στους δύο δικηγόρους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μέρα της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής είχε βρει άδειες τις θέσεις στο εδώλιο των περισσοτέρων από τους κατηγορούμενους βουλευτές και του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου.

Συνολικά από τους 68 πλέον -καθώς ο Αντώνιος Μπολέτης έχει αποβιώσει- κατηγορούμενους, παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι 44, μεταξύ των οποίων και ο προσωρινά κρατούμενος δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.