current views are: 2

7 Μαΐου 2015
Δημοσίευση09:42

Μαίνεται ο «πόλεμος» των πολυεθνικών φαρμάκου κατά του Κουρουμπλή

Κλιμακώνεται ο πόλεμος των πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκου κατά του υπουργού Υγείας, καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής   ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για την αποκλειστικά εμπορική παρουσία τους στην Ελλάδα και να διεκδικεί μερίδιο του λέοντος για την παραγωγή φαρμάκου στην χώρα μας, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία. 

Δημοσίευση 09:42’
αρθρο-newpost

Κλιμακώνεται ο πόλεμος των πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκου κατά του υπουργού Υγείας, καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής   ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για την αποκλειστικά εμπορική παρουσία τους στην Ελλάδα και να διεκδικεί μερίδιο του λέοντος για την παραγωγή φαρμάκου στην χώρα μας, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία. 

Κλιμακώνεται ο πόλεμος των πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκου κατά του υπουργού Υγείας, καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για την αποκλειστικά εμπορική παρουσία τους στην Ελλάδα και να διεκδικεί μερίδιο του λέοντος για την παραγωγή φαρμάκου στην χώρα μας, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία. 

Από τις πρώτες ημέρες, εξάλλου, της τοποθέτησής του στο νευραλγικό αυτό υπουργείο, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έδειξε σαφείς διαθέσεις αλλαγής πολιτικής σε σχέση με την αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα. 

Έναν μήνα κιόλας μετά την εκλογή της κυβέρνησης, ο υπουργός ζήτησε από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA), Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, την σύναψη συμφωνίας, με βάθος τετραετίας και «καθαρούς» όρους

Όπως είχε επισημάνει τότε ο υπουργός, η εν λόγω συμφωνία θα περιλαμβάνει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διενεργηθούν στη Ελλάδα κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε πριν από μερικές ημέρες με υψηλόβαθμα στελέχη γνωστών πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκου, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για την αγορά του φαρμάκου και πως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. 

Πηγές από το υπουργείο αναφέρουν ότι ο υπουργός διαφοροποίησε τη θέση του με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν και εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί σε νέες βάσεις με τις πολυεθνικές, με αιχμή του δόρατος την φορολογία αλλά και την παραγωγή φαρμάκου στη χώρα μας, που μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντική πηγή εσόδων. 

Όπως έγινε γνωστό, στην ίδια συνάντηση, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών απαίτησαν πιεστικά από τον υπουργό να ικανοποιήσει βασικά τους αιτήματα και μάλιστα τον «απείλησαν» ότι αν αυτά δεν ικανοποιηθούν, να περάσουν σε πιο «δραστικά» μέτρα, που μεταφράζονται καταρχήν στο να αποσύρουν από την αγορά σημαντικά και άκρως απαραίτητα στο κοινό φάρμακα.

Η «διαμάχη» ανάμεσα στον υπουργό και τις πολυεθνικές φαρμακευτικές βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ο ίδιος συνέχισε τον ανένδοτο ακόμα και μέσα από την παρουσία του σε πρόσφατο συνέδριο όπου δήλωνε σχετικά:

«Καλώ τις φαρμακευτικές εταιρίες να επιδείξουν λογική και κατανόηση, διότι όλοι ξέρουμε το πάρτυ που έγινε. Όλοι ξέρουμε ότι η χώρα κατανάλωνε σαν να είχε 40 εκατ κατοίκους. Όλοι ξέρουμε τα 40 εκατ τζίρου χωρίς φορολογικές εισπράξεις.

Πρέπει τώρα να κουμπώσουν όλα τα συστήματα πάνω στο νέο σύστημα της ΗΔΙΚΑ ώστε να επιχειρήσει η νεά πολιτική να αλλάξει τα πράγματα. Τα rebates θα ρίχνουν βάρος στον όγκο, στην κατανάλωση του κάθε φαρμάκου. Θα εξασφαλίσουμε σταθερό περιβάλλον στο θέμα των τιμών. Δεν μπορούν να πιέζουν μόνο οι εταιρίες, αλλά και το κράτος μπορεί να πιέσει».
 
Ο κ. Κουρουμπλής στρέφεται, πλέον, ενάντια στην λογική των φαρμακευτικών να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα μόνο σαν σουπερ μάρκετ φαρμάκων.

‘Εκανε μάλιστα ανοιχτά την πρόταση για παραγωγή στην χώρα μας των δύο πιο εμπορικών φαρμάκων:

 «Οι πολυεθνικές δεν μπορούν να έχουν την χώρα μόνο ως καταναλωτή. Πρέπει τα δυο φάρμακα με την πιο μεγάλη κατανάλωση στην χώρα, να παράγονται στην Ελλάδα. Έχουμε και ερευνητικά κέντρα και καλούς επιστήμονες. Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα να μην έρθουμε σε μια τέτοια συνεννόηση και συνεργασία ώστε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα καθώς μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην χώρα. Και δεν λέω των ελληνικών εταιριών. Λέω για παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα γενικά. Ζητάμε όλοι με πράξεις να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα, καθώς ο υπουργός το έχει θέσει ως μία από τις πρώτες προτεραιότητές του στον τομέα της υγείας. 


σχετικα αρθρα