Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, ο Νικήτας Κακλαμάνης, με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή η οποία κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, παρεμβαίνει στο θέμα και κάνει προτάσεις  για το μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της ασφάλειας των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ.Κακλαμάνης αναφέρει

«Θέλοντας να συμβάλλω στην αντιμετώπιση του προβλήματος “Ασφάλεια-Εγκληματικότητα-Παράνομη Μετανάστευση” στην Αθήνα, επικοινωνώ σήμερα μαζί σας, προτείνοντας ορισμένα μέτρα, που, κατά την γνώμη μου, είναι απαραίτητα.

Το πρόβλημα είναι Εθνικό, με αιχμή του δόρατος το κέντρο της πόλης των Αθηνών. 
Όταν το κράτος υποχωρεί τότε την θέση του καταλαμβάνει το οργανωμένο έγκλημα, μορφές του οποίου είναι η κατευθυνόμενη παράνομη μετανάστευση οικονομικών μεταναστών ή η παράνομη διακίνηση γυναικών (πορνεία) και η διακίνηση ναρκωτικών.
Η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τον τόπο, σ΄ ένα βαθμό, επιδεινώνει προβλήματα όπως της εγκληματικότητας (μικρής και μεσαίας).
Η δολοφονία, όμως, για μια κάμερα δεν είναι ελληνική. Είναι....εισαγόμενη.
Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι παράνομοι, σήμερα, μετανάστες, προέρχονται από Ασία και Αφρική, κάτι που με κάνει να ανησυχώ ακόμη και για μεταξύ τους θρησκευτικές συγκρούσεις...

Δυστυχώς, ενώ η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα είναι εύκολη, αντίθετα, η παράνομη έξοδος στην Δυτική Ευρώπη (εκεί όπου θέλουν να πάνε) είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Συμπέρασμα: Έχουμε μετατρέψει την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα σε “χωματερή μεταναστών της Ευρώπης”.
Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. έχει στην ουσία καταρρεύσει.

Απόδειξη: Η πρόσφατη ρήξη μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, με τους Ιταλούς να δίνουν “βίζα” σε 10.000 Λιβύους, προκειμένου να τους “ξεφορτωθούν”. Έτσι, τέθηκε σε κίνδυνο η συμφωνία ΣΕΓΚΕΝ.
Ως Δήμαρχος Αθηναίων, πραγματοποίησα 30 συναντήσεις, η πρώτη με τον κ. Χηνοφώτη, η τελευταία μαζί σας, με υπουργούς, ηγεσία Ελληνικής Αστυνομίας και Νομαρχία.

Υποσχέσεις απ΄ όλους, συγκεκριμένα μέτρα ελάχιστα.
Ο φάκελος που σας  έδωσα  περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση στην Αθήνα και τι συμπληρωματικά μέτρα είχαν ληφθεί από τον Δήμο της Αθήνας.Πολλές από τις επισημάνσεις αυτού του φακέλου, ακούω
ότιπρόκειται να εξαγγελθούν σήμερα από την Κυβέρνηση, όπως Αναπλάσεις στο κέντρο, οικονομικά κίνητρα επανακατοίκησης, φορολογική απαλλαγή σε καταστηματάρχες, μεικτές περιπολίες κ.α.
Σωστές προτάσεις, δευτερεύουσας όμως σημασίας, γιατί πρώτα πρέπει να εμπεδωθεί το αίσθημα  ασφάλειας και ύστερα να ομιλούμε για επανεγκατάσταση στο κέντρο.

Αναμένω να ακούσω χρονοδιάγραμμα και εξεύρεση οικονομικών πόρων. Προσωπικά πιστεύω ότι η Εθνική προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από την “Πρόληψη”».