Εμμένει η ΚΕΔΕ στην απόφασή της να μη μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος έως ότου προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ικανοποιούν τα αιτήματά της.

Στο συνέδριό τους οι δήμαρχοι της χώρας αποφάσισαν συλλογικά:

  1. Να εμμείνουν στις αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στο δ.σ. της ΚΕΔΕ και στα δημοτικά συμβούλια των δήμων.
  2. Να εξουσιοδοτήσουμε το δ.σ. της ΚΕΔΕ να αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα αιτήματα που ακόμη εκκρεμούν, προκειμένου στη συνέχεια να λάβει νέα απόφαση συγκαλώντας έκτακτο δ.σ. και γενική συνέλευση των δημάρχων.

Οι δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν εκ νέου την πρόθεσή τους να δώσουν άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων «σε περίπτωση που η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα».

«Δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των δημάρχων. Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο το σύνολο του πολιτικού προσωπικού», αναφέρεται στην απόφαση του συνεδρίου.

Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασής τους οι δήμαρχοι εξηγούν ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες, προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική δέσμευση τα κονδύλια που αφορούν είτε ποσά που έχουν κατατεθεί σε συνεταιριστικές τράπεζες, είτε έχουν ήδη δεσμευτεί στους προϋπολογισμούς των δήμων για να πληρωθούν έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη απάντηση στο έγγραφο που της απέστειλε η ΚΕΔΕ, με το οποίο ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων που θα επενδύσουν υποχρεωτικά οι δήμοι σε ρέπος του Δημοσίου.

Αποχώρησαν από το συνέδριο τα μέλη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησαν από τις εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που πραγματοποιούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Σιθωνία της Χαλκιδικής ο επικεφαλής και τα μέλη της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ) αντιδρώντας στην «πραξικοπηματική ψηφοφορία», όπως τη χαρακτήρισαν, για τη διάθεση των ταμειακών διαθεσίμων «χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των παρατάξεων της μειοψηφίας».

Το μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Μπίρμπας, κάλεσε «τους συναδέρφους να αποχωρήσουν για να μη νομιμοποιήσουν τις τελικές διαδικασίες του εκφυλισμού» και παράλληλα ανέφερε ότι οι διαδικασίες μετατράπηκαν σε «επικοινωνιακή φιέστα πολλαπλών στοχεύσεων με στόχο την πολιτική επιλογή συντήρησης κλίματος ρήξης με την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την αποχώρηση από την αίθουσα, είπε: «Επειδή κάποιοι μίλησαν για πραξικόπημα, το συνέδριο βρίσκεται σε απαρτία και ξεκινά όταν οι περισσότεροι παρόντες από τους απόντες».