current views are: 3

9 Μαΐου 2015
Δημοσίευση17:15

Η πρώτη γιορτή της… κάνναβης στο Σύνταγμα- Αντιδράσεις από το ΚΕΘΕΑ (φωτό)

Tην πρώτη επίσημη συγκέντρωση και γιορτή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της νομιμοποίησης της κάνναβης είχαν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος συλλογικότητες και πολίτες.

Δημοσίευση 17:15’
αρθρο-newpost

Tην πρώτη επίσημη συγκέντρωση και γιορτή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της νομιμοποίησης της κάνναβης είχαν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος συλλογικότητες και πολίτες.

Tην πρώτη επίσημη συγκέντρωση και γιορτή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της νομιμοποίησης της κάνναβης είχαν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος συλλογικότητες και πολίτες.

Η γιορτή που θα διαρκέσει δώδεκα ώρες και θα έχει μορφή συλλαλητηρίου, διοργανώνεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας δράσης Global Marijuana March. Μάλιστα, το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ που διοργανώνει τη γιορτή τη συνδέει με «την 70η επέτειο της πτώσης του φασισμού- ναζισμού». 

Ένα μεγάλο πάρτι στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος με χιλιάδες μάλιστα κόσμου που έφθασε εκεί και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και τον Βόλο. 

Αντίδραση ωστόσο υπήρξε από το ΚΕΘΕΑ, το «18 Άνω» αλλά και εργαζόμενους στους φορείς πρόληψης των ουσιών και εξαρτήσεων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι: «Ως εργαζόμενοι/ες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη εξαρτημένων ανθρώπων αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όχι την απελευθέρωση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας αλλά την απελευθέρωση της ανθρώπινης ουσίας, της δημιουργικότητας, της αυτοεκτίμησης, της διάθεσης για ζωή, των δυνατοτήτων αναζήτησης νέων οριζόντων χειραφέτησης. Αυτή την ουσία, που δικαιούται να έχει ή να ξαναανακαλύψει κάθε μέλος της κοινωνίας μας, κάθε εξαρτημένος άνθρωπος, σε πείσμα των ανελεύθερων, ατομικιστικών καιρών. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση του εξαρτημένου, αντιπαλεύοντας στην πράξη την επιδερμική και ισοπεδωτική λογική: όποιος δεν είναι με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, είναι με την καταστολή του χρήστη».

«Καθώς ο διάλογος για την εξάρτηση και την απεξάρτηση δεν προάγεται με τη δημόσια χρήση ουσιών, δεν σκοπεύουμε να συμβάλουμε περαιτέρω στον θόρυβο, που οι διοργανωτές της “γιορτής της κάνναβης” επιχειρούν να δημιουργήσουν», σημειώνουν.

«Δεν προπαγανδίζουμε τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας, αντίθετα θέλουμε να συμβάλουμε στη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και στην πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Να ενημερώσουμε ότι οι αντι-ναρκωτικές πολιτικές που ακολουθούνται κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από τις ίδιες τις ουσίες, ενώ υπάρχουν άλλες δοκιμασμένες προσεγγίσεις που δίνουν έμφαση στην πρόληψη και τη θεραπεία αντί για την καταστολή και τη φυλάκιση, με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των ασθενών στην επιλογή της θεραπείας τους με το φυσικό φάρμακο της κάνναβης, αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει το κάθε άτομο από την αρχαιότητα να διαλέγει το ευφορικό του μέσο, από την στιγμή μάλιστα που δεν προκαλεί βλάβη σε άλλο άνθρωπο» λένε οι διοργανωτές.


σχετικα αρθρα