Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στο κατάστημα κράτησης «Κρήτη 1» στα Χανιά σε χώρο του οποίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά.

Δεν πρόκειται ωστόσο για πραγματικό περιστατικό αλλά για σενάριο άσκησης που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη φυλακή με στόχο, όπως δήλωσε ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης Γιώργος Κονταξάκης, «να δοκιμαστούν σε δύσκολες συνθήκες όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας της νέας φυλακής καθώς και ο βαθμός ετοιμότητας του προσωπικού και των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης υπηρεσιών».

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η «πυρκαγιά» εκδηλώθηκε στα μαγειρεία της φυλακής και οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα. Η «φωτιά» έγινε αντιληπτή από την αίθουσα ελέγχου που είναι το ηλεκτρονικό «μάτι» του καταστήματος κράτησης. Αμεσα, ενημερώθηκε η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και η Ελληνική Αστυνομία που έφτασαν στο σημείο του συμβάντος.

Λόγω του βραχυκυκλώματος, οι εξωτερικές πόρτες της φυλακής κλείδωσαν με αποτέλεσμα ένας πυροσβέστης να επιχειρήσει αναρρίχηση ώστε μέσα από την φυλακή να ανοίξουν οι πόρτες προκειμένου να μπουν μέσα τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Εκτός από την κατάσβεση της πυρκαγιάς, κύριο μέλημα των διασωστών ήταν να μην υπάρξει κίνδυνος σε ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, δύο κρατούμενοι που βρίσκονταν στα μαγειρεία αντιμετώπισαν, σύμφωνα πάντα με το σενάριο της άσκησης, αναπνευστικά προβλήματα. Οι διασώστες, φορώντας ειδικές μάσκες και στολές κατάφεραν να μπουν στον φλεγόμενο χώρο και αφού τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Στους εξωτερικούς χώρους της φυλακής είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονταν διασώστες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού καθώς και το προσωπικό της φυλακής.