Σε μια προσπάθεια να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα και να αποκατασταθούν οι χωματερές, εξαντλήθηκε η σύσκεψη που έγινε σήμερα στη Λαμία υπό την προεδρία της υφυπουργού Εσωτερικών, Θ. Τζάκρη.

Στη σύσκεψη που κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες και συμμετείχαν οι δήμαρχοι απ' όλη τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς και Θεσσαλίας Πόπη Γερακούδη, αποτυπώθηκε ένα τοπίο σύμφωνα με το οποίο, η Στερεά Ελλάδα έχει να ξεπεράσει αρκετά προβλήματα για να βρεθεί στο δρόμο της οριστικής επίλυσης του προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υφυπουργός Εσωτερικών, συνολικά στη Στερεά Ελλάδα, παραμένουν εν λειτουργία 10 χωματερές και μάλιστα, όπως σημείωσε, στο τέλος της περασμένης χρονιάς ήταν σε λειτουργία 25 και μειώθηκαν τώρα στις 10. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να λυθούν ενδιάμεσα προβλήματα μεταφοράς απορριμμάτων μέχρι να υλοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα ο εθνικός σχεδιασμός και με τον τρόπο αυτό θα κλείσουν και οι 10 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που λειτουργούν.

Σε μείζον θέμα αναδείχτηκε και εκείνο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί, αφού υπογραμμίστηκε ότι στη Στερεά παραμένουν ακόμα για αποκατάσταση 64 ΧΑΔΑ και χρειάζονται μελέτες αποκατάστασης αλλά και χρήματα για να εξελιχθούν τα έργα.

«Εμείς εδώ δεν μιλήσαμε με άδεια χέρια. Υπάρχει πολιτική βούληση, η διάθεση, το σχέδιο, αλλά και τα χρήματα, να ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις», υπογράμμισε η υφυπουργός Εσωτερικών κα Τζάκρη, η οποία συνολικά έκανε λόγο για περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ για τέτοιες παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υποστήριξε όμως συγχρόνως ότι σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθεί και η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος εμπλέκεται σε αυτές τις λειτουργίες.

«Με τον εθνικό σχεδιασμό που καταθέσαμε στην ΕΕ και που υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα, έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόστιμα", υπογράμμισε η κα Τζάκρη, τονίζοντας συγχρόνως πως " έχουμε υποχρέωση να υλοποιήσουμε αυτό το σχεδιασμό σε όλες τις φάσεις για να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να το έχουμε λύσει».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η υφυπουργός Εσωτερικών προσπάθησε ακόμη και να πείσει ορισμένους από τους δημάρχους να δεχθούν τα σκουπίδια από γειτονικές περιοχές, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η πιθανότητα επιβολής προστίμων.