Θα δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης οκτώ άτομα που κατηγορούνται ότι «πουλούσαν» επιδοτήσεις σε δεκάδες μικροεπενδυτές για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και ανάπτυξη εκτροφείων σαλιγκαριών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το ύψος της απάτης προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος ετέθη σε αυτοδίκαιη αργία. Ακόμη, για την υπόθεση κατηγορούνται δύο επιχειρηματίες, που -μεταξύ άλλων- υπήρξαν μέτοχοι σε κατασκευαστική εταιρία, ενώ τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα εμφανίζονταν ως τραπεζικά στελέχη, ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης κι ένας ως μηχανικός.

Όπως περιγράφεται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, οι κατηγορούμενοι παρουσιάζονταν στους παθόντες ως δήθεν ειδήμονες στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και στη δημιουργία και λειτουργία εκτροφείων σαλιγκαριών. Αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των υποψήφιων επενδυτών ως προς την φερεγγυότητά τους, τους έπειθαν ότι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις επενδύσεις τους στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε αυτές να επιδοτηθούν. Στη συνέχεια έπαιρναν διάφορα χρηματικά ποσά που υποτίθεται ότι αντιστοιχούσαν στην αμοιβή τους και σε έξοδα που δήθεν θα έκαναν.

Με τον παραπάνω τρόπο κατηγορούνται ότι απέσπασαν από τουλάχιστον σαράντα μικροεπενδυτές και σε διάστημα ενός έτους (2011-2012) χρηματικό ποσό που ξεπερνάει το 1,9 εκατ. ευρώ.