Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

«Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η κατάσταση θα έχει εκ των πραγμάτων ξεδιαλύνει και εύχομαι, ελπίζω κι εκτιμώ, ότι θα ξεδιαλύνει μ' έναν τέτοιο τρόπο, ώστε με αξιοπρέπεια, όλοι μαζί να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο» μιλώντας στην Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος (ΟΚΕ),και εκτίμησε ότι «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα προκαλέσει ένα κύμα αισιοδοξίας το οποίο θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες».

«Το μήνυμα του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, είναι να αφήσουμε πίσω τα μνημόνια και τις υφεσιακές πολιτικές που διέλυσαν εργασιακές σχέσεις και οικονομία» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Η Ολομέλεια της Ο.Κ.Ε, συνήλθε σήμερα προκειμένου να εκφράσει Γνώμη επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτερου μισθού και τις αλλαγές στις αρμοδιότητες του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Η ΟΚΕ έκρινε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, «με δεδομένο ότι, η επαναφορά της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελεί βασική επιλογή, και σημειώνει ότι «οι νομοθετικές παρεμβάσεις του 2012, στρέβλωσαν σε καίρια σημεία το πλαίσιο των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στη μείωση του βασικού μισθού, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «με τον τρόπο που έγινε και στα ύψη που διαμορφώθηκε, σε συνδυασμό και με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, απετέλεσε ένα εργαλείο για να συμπιεστούν προς τα κάτω συνολικά οι αμοιβές, και να υλοποιηθεί με έναν βίαιο τρόπο ένα σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε δυο «καλά νέα», τα οποία όπως είπε, «προκαλούν αισιοδοξία ακόμη και μέσα σ' αυτό το δύσκολο τετράμηνο, όπου υπάρχει αυτή η χρηματοδοτική ασφυξία ως επιλογή των δανειστών, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες εκβιασμού μας ζητάνε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα».

«Το πρώτο καλό νέο» συνέχισε, «είναι τα στοιχεία που αφορούν την απασχόληση, όπου για πρώτη φορά έχουμε ένα τόσο θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση".

«Παρ' όλο που είχαν ακουστεί φωνές ότι και μόνο η εξαγγελία του "751" και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα οδηγήσει σε δεκάδες απολύσεις, φαίνεται τελικά ότι υπάρχει ωριμότητα - και παρά τις ασφυκτικές καταστάσεις για τις επιχειρήσεις, την αγορά και τους εργαζόμενους, υπάρχουν και κάποιοι που αντιδρούν ψύχραιμα και σωστά" ανέφερε ο υπουργός.