Σε «καυτή πατάτα» για τον μόλις ολίγων μηνών υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή αναδεικνύεται το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στους επαγγελματίες του κλάδου. 

Από την μια πλευρά βρίσκονται οι επιχειρηματίες του χώρου των φαρμάκων με τα μεγάλα φαρμακεία-σούπερ μάρκετ, οι οποίοι επωφελούνται από το διευρυμένο ωράριο και αξιώνουν από τον υπουργό την επίσημη θέσπισή του.

Πρόκειται για μεγάλες εταιρείες, αποτέλεσμα συνεργασιών δύο ή περισσότερων επαγγελματιών, οι οποίες λειτουργούν ως εμπορική επιχείρηση και απασχολούν αρκετούς υπαλλήλους.

Στην αντίπερα όχθη, οι ιδιοκτήτες των φαρμακείων της γειτονιάς με την γνωστή τους πελατεία και το «τακτοποιημένο ωράριο» μιλούν για πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τονίζουν ότι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου θα γιγαντώσει τον ανταγωνισμό και θα τους οδηγήσει σταδιακά στον αφανισμό.

Είναι εκείνοι που ζητούν την καθιέρωση ενός ενιαίου ωραρίου που θα επιτρέπει τόσο την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους, αλλά και την ισορροπημένη λειτουργία του φαρμακείου τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις, όπου τους τελευταίους μήνες το ένα μετά το άλλο τα φαρμακεία προχωρούν σε αναπροσαρμογή του ωραρίου τους προκειμένου να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα την μείωση του τζίρου για όσους δεν το κάνουν. 

Στην μέση αυτής της ιδιότυπης διαμάχης βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, ο οποίος προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες και μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου να βρει την μέση λύση, η οποία θα ικανοποιήσει και τους μεν και τους δε. 

'Οπως δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός:

«Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να είμαστε απόλυτοι όσον αφορά τα πράγματα που επιθυμούμε. Εγώ πορεύομαι πάντα, προσπαθώντας να βρίσκω σε όλα την χρυσή τομή. Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, το φαρμακείο της γειτονιά δεν μπορεί να επιβιώσει. Στην περίπτωση των φαρμακείων, έχω ακούσει όλες τις πλευρές και θέλω να βρεθεί μια λύση που να μπορεί να ικανοποιεί στο ελάχιστο όλους. Αυτό που θέλω απ' όλους είναι να κάνουν λίγη υπομονή. Το μελετάμε επισταμένως το θέμα και θα βρεθεί η λύση». 

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναμένεται να έχει εκ νέου αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους επαγγελματίες του χώρου για το θέμα, την στιγμή που οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη στην λίστα των προβλημάτων τους, την αδυναμία του ΕΟΠΠΥ να τους εξοφλήσει οφειλές του Ιανουαρίου.