Από επεισόδια και τραματισμούς στιγματίστηκαν οι φετινές εκλογές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με ομάδες κουκουλοφόρων να εισέρχονται στους χώρους του πανεπιστημίου και να παρεμποδίζουν την εκλογική διαδικασία.

Τα θλιβερά περιστατικά είχαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, ενώ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα να προστατεύσει τις φοιτητικές διαδικασίες. Την ίδια ώρα, δύο τραυματίες υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις στο ΑΧΕΠΑ.

Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα 40 κουκουλοφόρων με ρόπαλα στα χέρια έκαναν την εμφάνισή τους στο πανεπιστήμιο και ήρθαν σε ανοικτή συμπλοκή με άλλους φοιτητές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων, ενώ στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στο τμήμα Γεωπονίας, όπου έσπασαν τραπέζια και προκάλεσαν ζημιές.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αθήνα, στην πρώην ΑΣΟΕΕ και στην Νομική, όταν ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε υλικές ζημιές και προσπαθούσε να εμποδίσει την εκλογική διαδικασία. 

Το περιστατικό προκάλεσε την έκρηξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μίλησε για «κουκουλοφόρους που δρουν με τις πλάτες της κυβέρνησης» και για «βία και αίμα» στα Πανεπιστήμια. 

'Οπως τόνισε ο κ. Σαμαράς:

Την ώρα που η κυβέρνηση επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας, οι κουκουλοφόροι, με τις πλάτες της πλέον, μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια. Οι ορδές κουκουλοφόρων και η βία που εξαπολύουν στα παιδιά του ελληνικού λαού, δείχνουν πώς καταλαβαίνει η κυβέρνηση τη δημοκρατία. Η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Και αν δεν το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ποιος άλλος, νομίζει ο κ. Πανούσης, ότι θα μπορούσε να το κάνει;

Με αφορμή τα περιστατικά βίας στο πανεπιστήμιο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης έκανε λόγο για «ανάγκη της ακαδημαϊκής κοινότητας να παίρνει την ευθύνη της διαχείρισης». 

Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε: 

Αλίμονο κάθε φορά που γίνονται φοιτητικές εκλογές, πρυτανικές ή εξετάσεις να καλείται η αστυνομία να λύσει το θέμα. Είναι θέμα ωριμότητας του ακαδημαϊκού και φοιτητικού κινήματος να τα λύνει.  Η αστυνομία θα μπορούσε, όταν έχουμε κίνδυνο ζωής και μια ομοφωνία εισαγγελικών, ακαδημαϊκών και αστυνομικών αρχών, να δει πώς ακριβώς θα επέμβει.

Αλλά όχι να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, αλλά ούτε ένα ανεύθυνο πανεπιστήμιο που διεκδικεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά δεν μπορεί ούτε τα του οίκου του να λύσει. 

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τα επεισόδια, αλλά και συνυπέγραψε την δήλωση του Γιάννη Πανούση χαρακτηρίζοντας τις εκλογές «δημοκρατική διαδικασία, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να νοείται ούτε με αστυνομική περιφρούρηση, ούτε και με «προστασία» από μπράβους. Οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι που έχουν την ευθύνη των εκλογών και οφείλουν να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες τους».

Η Νεολαία, εξάλλου, στην ανακοίνωσή της κάλεσε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές «να μην υποκύψουν στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να φτιαχτεί και να κάνουν πράξη την ανατροπή των συσχετισμών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, καθώς τέτοια περιστατικά λειτουργούν εις βάρος του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων στο χώρο της εκπαίδευσης».