Το οδοιπορικό του ΚΕΕΛΠΝΟ  σε όλες τις πύλες εισόδου άρχισε από τη Σάμο.

Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Είναι συμβατικές με τους κανόνες δημόσιας υγείας και θέλουν παρέμβαση». Αυτό δήλωσε από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής μεταναστών της Σάμου ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Αθανάσιος Γιαννόπουλος συνοδευόμενος από τον γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ Λάζαρο Κωστόπουλο, τον υπεύθυνο του Γραφείου Διεκπεραίωσης Ειδικών Θεμάτων Οικονομίας και Διοίκησης, Γεώργιο Αναστόπουλο και την ειδική σύμβουλο του υπουργού Υγείας Έφη Αναστοπούλου.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για την στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να υπάρχει καμία φοβία σε αυτό το οποίο ακούγεται και άτεχνα καλλιεργείται για τους μετανάστες , το θέμα της υγειονομικής βόμβας. Αυτή είναι η αποστολή του ΚΕΛΠΝΟ, της πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώθηκε σε ειδική σύσκεψη στη Περιφερειακή Ενότητα Σάμου από τους παριστάμενους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και των εμπλεκόμενων φορέων για τη λειτουργία των δομών υγείας του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και να πληροφορήθηκε για τις υγειονομικές διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την άφιξη των μεταναστών.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι στόχος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι να συμπληρώσει τις όποιες ατέλειες, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες από την μία και οι συνθήκες υγιεινής για τους μετανάστες και τους ένστολους από την άλλη.

Επίσης, αναφέρθηκε στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ -όπως επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο του Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου Σάμου Νίκο Κακλαμάνη- εν μέσω μνημονίου να είναι ευέλικτοι, ενώ ενημέρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 90 εκατ. ευρώ που υπήρχαν ως διαθέσιμα κονδύλια στον οργανισμό και δεν αξιοποιήθηκαν μέσα στο 2014.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υποδοχής επισήμαναν στον πρόεδρο τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτήν την χρονική περίοδο υπάρχει μόνο μια γιατρός για το σύνολο των μεταναστών που ξεπερνούν τους 400 κατά μέσο όρο την ημέρα.