Με άλυτο γρίφο μοιάζει η κατάσταση για τον χώρο της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, αφού τα επεισόδια της Παρασκευής με τους «Πυρήνες» έδειξαν ξεκάθαρα ότι η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί ομαλά στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να είναι έτοιμος νέος χώρος στο Εφετείο Αθηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος έχει ανακοινώσει ότι η δίκη θα έχει μεταφερθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου στο Εφετείο, όμως μέχρι τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Στον Κορυδαλλό, εκτός από τη δίκη της Χρυσής Αυγής θα διεξάγονται παράλληλα οι τέσσερις δίκες των «Πυρήνων», όπως και του Νίκου Μαζιώτη και του Παναγιώτη Βλαστού κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ότι οι δικαστές θα πρέπει να δικάζουν μία φορά το δίμηνο. Οι δικαστές της έδρας στη δίκη της Χ.Α. «τρέχουν» και άλλες δίκες, έτσι εάν συμπέσουν οι υποθέσεις, μοιραία θα αναβληθούν.

Όμως οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ. Η πρόεδρος του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής για να μην υπάρχουν παράλληλες δίκες στον Κορυδαλλό, πρότεινε να διεξάγεται η δίκη απογεύματα ή Σάββατο. Οι δικηγόροι όμως αντιδρούν για το Σάββατο, ενώ το απόγευμα δεν υπάρχουν γραμματείς. 

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί η δίκη δεν μεταφέρεται στο Εφετείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών μπορεί να στεγάσει τη διαδικασία, όμως ο προϊστάμενός του, ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου αρνείται τη μεταφορά, ή συνεδριάσεις 1-2 φορές την εβδομάδα, αφού εκεί είναι σε εξέλιξη κι άλλες δίκες, όπως του Άκη Τσοχατζόπουλου και της υπόθεσης Βατοπεδίου.

Κι ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου έχει να ασχοληθεί με μία πολυδαίδαλη υπόθεση, έκτασης άνω των 30.000 σελίδων το υπουργείο Δικαιοσύνης κάλεσε τους δικαστές να κρίνουν την καταλληλότητα της αίθουσας στον Κορυδαλλό, με έγγραφη αίτηση προς τον κ. Παρασκευόπουλο. Η αίθουσα δεν κρίνεται ακατάλληλη, παρά μόνο οι υφιστάμενες συνθήκες. Εάν η πρόεδρος δήλωνε ότι είναι ακατάλληλη, θα αναλάμβανε την πλήρη ευθύνη για περαιτέρω καθυστέρηση στη δίκη, την ώρα που η πολιτική αγωγή, όπως και η οικογένεια Φύσσα, διαμαρτύρονται έντονα για το γεγονός ότι δεν προχωράει η ούτως ή άλλως χρονοβόρα διαδικασία.

Παράλληλα, είναι κρίσιμο το ζήτημα και για τον ίδιο τον Κορυδαλλό. Μπορεί η εκδίκαση να πήρε παράταση για τις 4 Ιουνίου, οπότε θα έχει πέσει η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων, όμως θα απομένει η εξέταση των ενδοσχολικών μαθημάτων, όπως και των μαθητών γυμνασίων και λυκείων. Μετά την ένταση της Παρασκευής, ο δήμαρχος της περιοχής Σταύρος Κασιμάτης ζήτησε εκ νέου τη μεταφορά της δίκης στο Εφετείο, τονίζοντας ότι η πόλη κόπηκε για άλλη μια φορά στα δύο και πολλά σχολεία δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν, ενώ οι διευθυντές των Λυκείων που έπρεπε να μεταβούν στα σχολεία για την προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.

Σχετικά με το πανδαιμόνιο που επικράτησε προχθές, οι ίδιες δικαστικές πηγές, πάντως, καταλογίζουν ευθύνες στον αρμόδιο ταξίαρχο της Αστυνομίας, που δεν προέβλεψε τον κίνδυνο επεισοδίου, επιτρέποντας σε μικρή ομάδα ατόμων με... χειροπέδες να προκαλέσει ένταση.

Και το «πινγκ πονγκ» των ευθυνών συνεχίζεται...