ΕΛΛΑΔΑ

«Πώς κάνουμε το κάστινγκ για τις Ελληνίδες femen»

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2015, 16:08 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2015, 17:39
«Πώς κάνουμε το κάστινγκ για τις Ελληνίδες femen»
Facebook Twitter Whatsapp

Μια γυναίκα ποζάρει γυμνόστηθη στην Ακρόπολη, με φόντο το Ερεχθείο. Λίγα μέτρα πίσω της, οι Καρυάτιδες να ορίζουν πολιτισμικά τον χώρο, και ακόμη πιο πίσω, η πόλη της Αθήνας να απλώνεται σαν θάλασσα από τσιμέντο.

Μια γυναίκα ποζάρει γυμνόστηθη στην Ακρόπολη, με φόντο το Ερεχθείο. Λίγα μέτρα πίσω της, οι Καρυάτιδες να ορίζουν πολιτισμικά τον χώρο, και ακόμη πιο πίσω, η πόλη της Αθήνας να απλώνεται σαν θάλασσα από τσιμέντο.

Ο μεσογειακός ήλιος και το λευκό σεντόνι (τύπου χλαμύδα) έρχονται να ενισχύσουν τον αέρα φολκλόρ της φωτογραφίας. Η ιδέα ωστόσο ότι μπορεί να πρόκειται για τουριστική καρτ-ποστάλ ακυρώνεται αυτομάτως από το σύνθημα στο γυμνό στήθος, εκεί όπου το αναρχικό «ούτε θεός, ούτε αφεντης», συναντά τον αρχαιοελληνικό μαίανδρο.

Οι ακτιβίστριες του κινήματος Femen βρέθηκαν στην Αθήνα, εκ Γαλλίας ορμώμενες, για να διαδηλώσουν, όπως μόνο αυτές ξέρουν, την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό αλλά και για να... στρατολογήσουν μέλη.

Η ηγέτιδα του κινήματος, Ινα Σεβτσένκο, μιλάει στο Εθνος της Κυριακής για την επερχόμενη δημιουργία του ελληνικού παραρτήματος της οργάνωσης που έχει ήδη ξεκινήσει να στρατολογεί κόσμο (γυναίκες αλλά και... άνδρες) στη χώρα μας, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψή της στην Καλαμάτα στα τέλη Ιουνίου.

«Εχουμε ανάγκη από ακτιβιστές, φωτογράφους, δικηγόρους, μεταφραστές και γενικότερα εθελοντές. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όσες και όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μας», δηλώνει στο Εθνος της Κυριακής η 24χρονη Ουκρανή που βλέπει πλέον τη χώρα μας ως πεδίο πλούσιο σε... συμβολισμούς και διδάγματα.

«Στην Ελλάδα μπορεί να δει κανείς όλα εκείνα τα σάπια στοιχεία που έχουν καταλήξει να αποτελούν ευρωπαϊκό δόγμα. Στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα και η Ελλάδα φέρνει στο φως κάποια από αυτά. Η Ελλάδα επιπλέον ξεμπροστιάζει την οικονομική δικτατορία της Ευρώπης και φανερώνει τον βαθμό της πολιτικής ανευθυνότητας απέναντι στις χώρες που είναι καλοδεχούμενες στην Ευρωζώνη», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ινα Σεβτσένκο.

Οσο για την οργάνωση Femen, αυτή «μπορεί με τις τρανταχτές διαμαρτυρίες της να ρίξει φως στην τρέχουσα ελληνική κατάσταση, και να αντιταχθεί σε όλους εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τα σημερινά δεινά». «Είμαστε έτοιμες να πάρουμε εκδίκηση για την οικονομική και την πολιτική κρίση και είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μαζί με τους Ελληνες», διακηρύττει η 24χρονη που δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί και στο ένδοξο ελληνικό παρελθόν. «Η Ελλάδα είναι η χώρα που έδωσε στον κόσμο πολλές προοδευτικές ιδέες, πολλούς προοδευτικούς νόμους, καθώς και την ίδια την έννοια της δημοκρατίας. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η χώρα αξίζει πολύ περισσότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά.