Δύο αγώνες δρόμου κατά του ναζισμού θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και το Δίστομο στις 30 και 31 Μαΐου με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην Αθήνα το Σάββατο 30 Μαΐου θα διεξαχθεί ο ανοιχτός λαϊκός αγώνας δρόμου, μήκους 5.500 μέτρων, ο «Δρόμος Ελπίδας», με το σύνθημα «Ποτέ πια ναζισμός» για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941. 

Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 7 μ.μ. από τον χώρο μπροστά από την είσοδο της Ακρόπολης, όπου θα γίνει και ο τερματισμός. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

Είσοδος Ακρόπολης - Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Βασιλίσσης Αμαλίας - Βασιλίσσης Όλγας- Βασιλέως Κωνσταντίνου – Ριζάρη - Βασιλίσσης Σοφίας – Βασιλίσσης Αμαλίας - Όθωνος – Μητροπόλεως – Αιόλου – Ερμού - Απόστολου Παύλου - Είσοδος Ακρόπολης.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη λόγω τους συμβολικού χαρακτήρα της εκδήλωσης και θα δοθούν κύπελλα/μετάλλια στους έξι πρώτους άνδρες και στις έξι πρώτες γυναίκες που θα τερματίσουν, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα.

Στο Δίστομο την Κυριακή 31 Μαΐου θα διεξαχθεί ο «31ος Δρόμος Θυσίας Διστόμου», ο οποίος θα ανοίξει το 10μερο εκδηλώσεων στη μνήμη των σφαγιασθέντων στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Θα διεξαχθούν δύο αγώνες:

- Διαδρομή Καρακόλιθος – Δίστομο (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 11.200 μ. Ώρα εκκίνησης: 10.30 π.μ.

- Διαδρομή Μαυσωλείο – Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 1.200 μ. Ωρα εκκίνησης 10.30 π.μ.