Τα χθεσινά μέτρα του Γιάνη Βαρουφάκη για το ΦΠΑ, όπως προαναγγέλθηκαν στην συνέντευξη με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναμένεται να έρθουν σαν ανάσα στον οικονομικό αγώνα της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να φέρουν ζεστό χρήμα στα ταμεία και να λειτουργήσουν υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής. 
 

Σε συνέντευξή του στον «Ενικό» ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% για συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος και 6,5% για φάρμακα, τρόφιμα βιβλία, εφημερίδες και ορισμένα άλλα βασικά είδη. Αν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά ο ενιαίος συντελεστής θα αυξάνεται στο 18%. Την ίδια στιγμή, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.

Ερωτηθείς για τα «αγκάθια της διαπραγμάτευσης» και πιο συγκεκριμένα για τις πληροφορίες περί ΦΠΑ ύψους 18%, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει δύο επίπεδα συντελεστών – ΦΠΑ 6,5% στα τρόφιμα τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα.

Προκειμένου ωστόσο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση προτείνει οι συντελεστές αυτοί να ισχύσουν μόνον για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, και όσοι επιλέξουν μετρητά, να πληρώνουν 3% παραπάνω. 

Ειδικά δε, για τα νησιά, να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης της διαφοράς, εφόσον προσκομιστούν οι αποδείξεις συναλλαγής.

Οι καταστηματάρχες και παράγοντες της αγοράς αντιμετωπίζουν, καταρχήν, με θετική ματιά τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα, ωστόσο τονίζουν ότι θα πρέπει να ισχύσουν υπό προϋποθέσεις και μετά από κάποιες διορθωτικές κινήσεις. 

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλτάς, ιδιοκτήτης περιπτέρου στην πλατεία Κυψέλης τονίζει ότι ίσως τα μέτρα αποπροσανατολίσουν το κοινό:

Πραγματικά τα άκουγα χθες και δεν καταλάβαινα κι εγώ τι άκριβώς καινούριο θέλουν να φέρουν στην αγορά. Πιστεύω, πάντως, πως οτιδήποτε έχει να κάνει με φοροδιαφυγή είναι καλό και θα τονώσει την οικονομία. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα γίνει ένα μπέρδεμα με τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τις πιστωτικές κάρτες.

Δεν μπορείς να υποχρεώσεις, έχοντας σαν «τυράκι» την μείωση του ΦΠΑ, κάποιον να πληρώσει με πιστωτική κάρτα. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι όλος ο κόσμος έχει πιστωτικές κάρτες, ούτε διάθεση για να βγάλουν. Εδώ κάποιοι δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας τα βασικά έξοδα. 

«Είναι θετικό το μέτρο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές» τονίζει ο κ. Σιούλας, υπεύθυνος εστιατορίου στην  λεωφόρου Αλεξάνδρας. «Θα πρέπει να το δούμε μαζί με τον υπουργό για να δούμε που κερδίζουμε και που χάνουμε. Δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρει τελικά τους καταναλωτές, όταν κάποιοι θα πρέπει μαζί με τον λογαριασμό τους στην κάρτα να πληρώνουν και ένα ποσοστό για προμήθεια. Περιμένουμε την καθοδήγηση από τους υπεύθυνους, αλλά γενικά θεωρώ ότι θα μας πάνε μπροστά όλα αυτά τα μέτρα και όχι πίσω». 

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η γνώμη για τα νέα μέτρα φορολόγησης του κυρίου Γιάννη Μούλη, συνιδιοκτήτη καταστήματος γρήγορου φαγητού για την χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών που «δίνουν bonus» στον καταναλωτή σε σχέση με τα μετρητά : «Είμαι υπέρ των μέτρων και νομίζω ότι θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν είμαι υπέρ αυτών που λένε ότι δεν μπορούν οι 'Ελληνες να έχουν πιστωτικές. 'Ολοι εξάλλου έχουμε χρεωστικές, στις οποίες μπορεί να πιστώνεται εκεί το ποσό και να ωφελείται και ο καταστηματάρχης και ο πελάτης. Επιτέλους, να δούμε κάτι που να θυμίζει Ευρώπη». 

Την δική του άποψη δίνει ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτζής: «Καταρχάς σαν σύλλογος θεωρούμε ότι είναι το θετικό το μέτρο, οτιδήποτε έχει να κάνει με την μείωση του ΦΠΑ στους επαγγελματίες είναι θετικό. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά σε αυτή την φάση, που βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Δεν πρέπει να γίνει κάτι που να διαταράξει την εμπορική κίνηση. Φυσικά δεν θα πρέπει να πειραχθεί ο ΦΠΑ για τα είδη βασικής ανάγκης, ενώ σε πρόβλημα νομίζω αναδεικνύονται οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα.

Ο κ. Κογιουμτζής υπογραμμίζει επίσης:

Προτού γίνει οποιαδήποτε εφαρμογή αυτού του μέτρου θα πρέπει να γίνει μια συμφωνία με τις τράπεζες προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια. Γενικότερα να αλλάξουν πολιτική οι τράπεζες πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν έχει αξία να πληρώνεις με κάρτα για να κερδίσεις στο τελικό ποσό της αγοράς, όταν ήδη η τράπεζα σου χρεώνει 1,5 - 2% την προμήθεια. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο το ό,τι ο 'Ελληνας δεν έχει την κουλτούρα της πιστωτικής κάρτας γενικότερα.

Το 1/3 του πληθυσμού της χώρας δεν πληρώνει με κάρτες. Εμείς είχαμε προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών την σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά του υπουργείου για να μπορούν να ελέγχουν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους φοροεισπράκτορες του κράτους και μάλιστα αμισθί. Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι ό,τι έχει να κάνει με μείωση του ΦΠΑ είναι ευπρόσδεκτο και ικανοποιητικό για το λιανεμπόριο, αλλά υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν με το υπουργείο».