Ξεπερνούν τους 1.000 οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου από το πρωί της Δευτέρας μέχρι σήμερα Τετάρτη νωρίς το μεσημέρι, καθιστώντας την κατάσταση που επικρατεί στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης αλλά και στον εξωτερικό χώρο κυριολεκτικά τραγική και δυσφημιστική για τον τόπο.

Και αυτό γιατί στο ίδιο σημείο αποβιβάζονται εκατοντάδες τουρίστες από τις απέναντι Μικρασιατές ακτές, Τούρκοι και Ευρωπαίοι, αλλά και επισκέπτες του νησιού που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια.

Μάλιστα απειλείται διακοπή των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων στη Μυτιλήνη, αφού οι εταιρείες δηλώνουν πως δεν μπορεί η αποβίβαση των τουριστών να γίνεται σε ένα άτυπο στρατόπεδο μεταναστών και προσφύγων.

Από την άλλη μεριά ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, αρχιπλοίαρχος Εμμανουήλ Μαργωμένος, εκπέμπει για μια ακόμα φορά SOS, καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίζει το υπάρχον προσωπικό χρήζει ενίσχυσης αφού πλέον είναι στα όρια του.

Ο περίκλειστος χώρος του λιμανιού δεν επαρκεί πλέον να φιλοξενήσει έστω και για λίγες ώρες τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, που φτάνουν στο νησί. Έτσι, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης ταυτοποίησης τους ζουν ελεύθεροι στον ευρύτερο χώρο περιμένοντας υπομονετικά τη σύλληψη τους.

Πολλοί από αυτούς, ψάχνοντας μια κάποια σκιά, δεν διστάζουν να μπουν και να ξαπλώσουν κάτω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους.

Σήμερα στον περίκλειστο χώρο βρέθηκαν περίπου 200 άτομα. Στον ευρύτερο χώρο της περιοχής ελεύθεροι, περιμένοντας τη σύλληψη τους, ζούσαν άλλα 150 άτομα. Στις περιοχές Μπλόκια και στα Τσαμάκια υπολογίζονται σε 200 όσοι περιμένουν σήμερα να αδειάσει ο χώρος του λιμανιού για να πάνε και να συλληφθούν και αυτοί.

Περίπου 200 άτομα βρισκόταν χθες στα λιμάνια Πλωμαρίου και Μολύβου. Στο κέντρο πρώτης υποδοχής της Μόριας, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αφού συλληφθούν, κρατούνται περίπου 700 άτομα. Άγνωστο, τέλος, είναι πόσοι κυκλοφορούν ελεύθεροι πλέον στην πόλη της Μυτιλήνης με τη «ροζ κάρτα» στα χέρια, περιμένοντας κάθε βράδυ να επιβιβασθούν στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί όπως είναι αναμενόμενο καταστάσεις παραβατικότητας, όπως είναι η εκδηλούμενη αισχροκέρδεια σε βάρος των ξένων.

Έγκυρες πληροφορίες μιλάνε για φαγητό, αναψυκτικά και νερό που πουλιούνται στο κέντρο της Μυτιλήνης σε υψηλές τιμές. Ενώ καταγγέλλεται ότι μέχρι και «μεγάλα» χαρτονομίσματα, όπως αυτά των 500 ευρώ που έχουν μαζί τους κυρίως Σύροι πρόσφυγες, κάποιοι τα «χαλάνε» έναντι προμήθειας που φτάνει και το 10%!

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καταγγέλει την Αστυνομία και το Λιμενικό

«Γιατί δεν εφαρμόζεται η εντολή της αναπληρώτριας Υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου για την απομάκρυνση των προσφύγων από το λιμάνι;», ρωτά με ανακοίνωσή της η οργάνωση Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θέτει ερωτήματα γιατί η Αστυνομία και το Λιμενικό λειτουργούν με το συγκεκριμένο τρόπο στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού όπου καθημερινά εισέρχονται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάτες.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η συνεχιζόμενη παραμονή εκατοντάδων προσφύγων σε άθλιες συνθήκες στο λιμάνι, παρά την εντολή της Αναπληρώτριας Υπουργού κυρίας Χριστοδουλοπούλου, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με το τί πραγματικά συμβαίνει με τη διαχείριση των προσφύγων στο νησί από τις εμπλεκόμενες αστυνομικές και λιμενικές αρχές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, «η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και κυρίως το Λιμενικό οφείλουν μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση. Γιατί δεν υλοποιείται μέχρι τώρα η εντολή της κας Υπουργού; Ποια εμπόδια υπάρχουν τώρα, όταν στη σύσκεψη την ημέρα της επίσκεψής της δεν προβλήθηκε κανένας σοβαρός λόγος, ώστε αυτή η πρόταση για άδειασμα του λιμανιού και μεταφορά των προσφύγων στη Μόρια δεν ήταν υλοποιήσιμη, παρά τις σημερινές αυξημένες ροές;».