Μετά την παρουσία του τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε σήμερα για το θέμα του κέντρου της Αθήνας στην Επιτροπή Μεταναστευτικού της Βουλής. Στην ομιλία του ο κ.Κ αμίνης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πως θα πρέπει να λειτουργεί η δημοτική αστυνομία.

«Με την δημοτική αστυνομία είμαι προβληματισμένος, ο όρος είναι παραπλανητικός. Ή θα φτιάξουμε ένα σώμα ελέγχων, ή η δημοτική αστυνομία να γίνει τμήμα της ΕΛΑΣ, αυτό είναι κάτι που θέλει μελέτη.Έχουμε ένα σώμα που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμένει ο πολίτης, ούτε σε επίπεδο εκπαίδευσης, ούτε οπλισμού και αρμοδιοτήτων».

Ο Δήμαρχος τόνισε ακόμη ότι το πρόβλημα της Αθήνας είναι πολυσύνθετο. Ο πληθυσμός συνεχώς γερνάει, επιχειρήσεις εγκαταλείπουν το κέντρο ενώ  το πρόβλημα αυξήθηκε μετά  το 2004, σημείωσε.

«Τα κάναμε πρόχειρα τα πράγματα δεν αξιοποιήσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσπαθήσαμε να κρύψουμε τα  προβλήματα κάτω από το χαλί και μετά άρχισε η προϊούσα κατάπτωση της κέντρου της Αθήνας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

Σε ερωτήσεις των βουλευτών κ.κ. Θ.Νάκου, Ν.Ζωΐδη, Αδ.Γεωργιάδη, Χρ.Μαγκούφη, Παντ.Οικονόμου, Ν.Παπακωνσταντίνου, Ηρούς Διώτη και Αγγ.Μανωλάκη, ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν σαφής:

«Τα πογκρόμ μπορεί να δίνουν σε μερικούς την αίσθηση της ασφάλειας, αλλά είναι κακό προηγούμενο, αφού δεν λύνεται το πρόβλημα με ανακύκλωση της βίας, η οποία τότε θα εξαπλωθεί κατά τρόπο ανεξέλεγκτο».

Επανέλαβε για πολλοστή φορά, ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνον αστυνομικό πρόβλημα, όπως το θέμα της ασφάλειας δεν θα το λύσει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ παραδέχθηκε ότι έχει δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση και αυξημένες προσδοκίες για το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας, για την οποία είπε ότι εντονότατα προβληματίζεται για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει.

«Όσο μπορούμε θα βοηθήσουμε το υπουργείο και την κυβέρνηση να ελέγξουμε την κατάσταση», τόνισε, προσθέτοντας ότι «όσο δεν υπήρχε κρίση, το παραεμπόριο ήταν μία εκτόνωση, αλλά με την κρίση παρουσιάζονται κάποιοι διατεθειμένοι να εγκληματήσουν κι αυτό συνιστά οργανωμένο έγκλημα του οποίου ηγούνται Έλληνες».

Διαχωρίζοντας τους μετανάστες στους νόμιμους ή τους επί χρόνια εγκατεστημένους και διατεθειμένους να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και τους παράνομους, οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να πάνε σε κάποια άλλη χώρα την Ευρώπης, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι τάχιστα πρέπει να δημιουργηθούν τα Κέντρα Φιλοξενίας και να μοιραστούν σε όλη τη χώρα, έως ότου απελαθούν στην πατρίδα τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Καμίνης ήταν της γνώμης, ότι εκτός από τον αναγκαίο επιμερισμό των δαπανών με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα απαιτείτο ένα σχέδιο Μάρσαλ προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα μεταναστευτικά κύματα, ενώ είπε ότι θα συζητούσε υπό προϋποθέσεις και εφόσον ετίθετο ως ζήτημα πλήρους αντιμετώπισης, το ενδεχόμενο της ποσόστωσης του αριθμού των μεταναστών.

Προ των πυλών, θεώρησε ότι υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που θα ετοιμάσει ομάδα εργασίας που έχει ο ίδιος συστήσει και θα καταθέσει υπό τη μορφή νομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση για τον εξορθολογισμό των διαδηλώσεων, ώστε και το συνταγματικό δικαίωμα να κατοχυρώνεται, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση να μην καταπατώνται.

Επανέλαβε ότι διαφωνεί με την ιδέα του ενός μεγάλου τεμένους που μπορεί να μετατραπεί σε σύμβολο ή γκέτο, αλλά συμφωνεί με τη δημιουργία πολλών μικρών, αλλά εν πάση περιπτώσει, αφού δεν υπήρξε αυτός ο σχεδιασμός, να γίνει το ταχύτερο το τέμενος στο Βοτανικό.

Για το παραεμπόριο, ο κ.Καμίνης είπε ότι έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταστεί αποτελεσματική η επιτήρηση έξω από τη Νομική και την ΑΣΟΕΕ, λόγω ακριβώς του ασύλου, στο οποίο εντός των σχολών καταφεύγουν οι μικροπωλητές, όταν βλέπουν όργανα της Αστυνομίας ή της Δημοτικής Αστυνομίας.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι στην προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου έχει γενικότερα προβλήματα, αφού λόγω της κρίσης και της αυξημένης τάσης να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι εισπράξεις των τελών έχουν μειωθεί κατά 20%.