Την προσοχή των πολιτών σχετικά με την ύπαρξη απατηλών προφίλ παράνομου στοιχηματισμού σε υπηρεσίες και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι διαχειριστές των προφίλ αυτών υπόσχονται δήθεν μεγάλες αποδόσεις, εγγυημένα αποτελέσματα και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση αποτυχίας της πρόβλεψης, για διάφορα αθλητικά γεγονότα και ιδιαίτερα για αγώνες ποδοσφαίρου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι κατέχουν εμπιστευτική πληροφόρηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα και προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους χρήστες του διαδικτύου να στοιχηματίσουν διάφορα χρηματικά ποσά. Υπόσχονται, μάλιστα, υψηλότερες από τις νόμιμες στοιχημάτισες αποδόσεις ή επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση αποτυχίας της πρόβλεψης.

Οι ανυποψίαστοι χρήστες του διαδικτύου, αφού πείθονται και αποστέλλουν τα συμφωνηθέντα ποσά, ουδέποτε παραλαμβάνουν τα χρήματα που κέρδισαν από σωστές προβλέψεις ή την επιστροφή των ποσών που κατέβαλαν, σε περίπτωση λανθασμένων προγνωστικών αποτελεσμάτων.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους και συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου:

-Να μην ανταποκρίνονται και να μην πείθονται σε ανάλογες προτροπές ή διαφημίσεις.

-Να αναφέρουν άμεσα ανάλογα προφίλ, μέσω της σχετικής διαδικασίας στο εκάστοτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

-Να μην αποστέλλουν κανένα ποσό για τέτοιο σκοπό, καθώς πρόκειται για απατηλή διαδικασία.

-Να μην εμπιστεύονται αγνώστους στο διαδίκτυο που υπόσχονται κέρδη.

-Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου - Α.Φ.Μ., κ.λπ.) και οικονομικά δεδομένα.

-Να μην εγγράφονται σε ιστοσελίδες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε δήθεν στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, αφού αυτό, πέραν από τη δίωξη των δραστών, μπορεί να προκαλέσει και ποινική δίωξη σε βάρος τους. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο παράνομος στοιχηματισμός αποτελεί ποινικά αξιόποινη πράξη και για αυτούς που διοργανώνουν, αλλά και για αυτούς που συμμετέχουν.