Επισπεύδονται οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις, με τα πρώτα μέτρα να έρχονται το 2016, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να ισχύσει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από τα 62.

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του Brussels Group και την ίδια στιγμή παραμένουν οι πιέσεις από εκπροσώπους του ΔΝ Τ σχετικά με τις συντάξεις, με την ελληνική πλευρά να βάζει «κόκκινες γραμμές».

Στο «καυτό» μέτωπο των συντάξεων το κενό μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει ακόμα καλυφθεί.

Χαρακτηριστό είναι ότι  ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δήλωσε «Μας έχουν γυρίσει πίσω στην αρχή της διαπραγμάτευσης, ζητούν αύξηση όλων των ορίων στα 62 έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση και στα 67 έτη για όλους από 1/1/2016. Αυτά είναι ανόητα». 

Αυτό θα σημάνει ότι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα θα σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους και θα προκληθεί πανικός στα Ταμεία, είπε ο κ. Ρωμανιάς, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν η κατώτερη σύνταξη να είναι ανάλογη των ετών και των εισφορών, περίπου δηλαδή στα 380 ευρώ και όχι στα 480 ευρώ που είναι σήμερα. Ουσιαστικά απαιτούν την κατάργηση του κατώτατου ορίου και ο κάθε συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη ανάλογη των ασφαλιστικών του εισφορών.