Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν σήμερα μετά την απολογία τους στον ανακριτή και με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα ο 74χρονος όπως και ο 39χρονος που συνελήφθησαν, στη Μεσαρά Ηρακλείου έχοντας στην κατοχή τους αρχαία αντικείμενα και εικόνες.

Στον 74χρονο, που έχει απασχολήσει τις αρχές και παλαιότερα, επιβλήθηκε ο όρος να εμφανίζεται δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, ενώ ο 39χρονος πρέπει να εμφανίζεται, μία φορά το μήνα.

Και οι δυο αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ο 74χρόνος ισχυρίσθηκε ότι όλα όσα κατασχέθηκαν είναι καταγεγραμμένα από τις υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται ότι εναντίον τους ο Εισαγγελέας Ηρακλείου έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για παράνομη ανασκαφή κατά συναυτουργία, τελεσθείσα, κατ'επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, υπεξαίρεση μνημείων κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους και χρονολογούνται από την πρωτομινωική εποχή έως τα υστερορωμαϊκά χρόνια, καθώς και για δώδεκα φορητές εικόνες, θρησκευτικής τέχνης, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για την ίδια υπόθεση η αστυνομία αναζητεί ένα ακόμη άτομο, ηλικίας 42 χρονών.