Κορυφώνονται οι ετοιμασίες για την αυριανή πρώτη επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου το 56 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος βάφτισε στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, την Ισαπόστολο Αγία Λυδία. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα αφιχθεί αεροπορικώς αύριο το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Θα γίνει επίσημη υποδοχή στην πλατεία "Ελευθερίας" της Καβάλας, όπου θα του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους.

Την Πέμπτη το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προσκυνήσει στο σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος, στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα), όταν μετά από όραμα που είδε πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί Ελληνικού και Ευρωπαϊκού εδάφους. Στη συνέχεια, σε ειδική τελετή στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης Καβάλας, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα αναγορευτεί επίτιμος καθηγητής του τμήματος τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου του ΤΕΙ Καβάλας και θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Οι θεμελιώδεις αξίες του Οικολογικού πολιτισμού».

Την Παρασκευή το πρωί, θα τελέσει υπαίθρια πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, στο σημείο όπου βαφτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο η πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή και σήμερα τελούνται βαφτίσεις αλλόθρησκων ενηλίκων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα εγκαινιάσει το νέο υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο που ανέγειρε η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Αμέσως μετά θα εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας με θέμα: «Οι Ελληνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες της Κωνσταντινουπόλεως πριν τα μεταρρυθμιστικά διατάγματα των ετών 1839-1856».

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του διεθνούς διαχριστιανικού συνεδρίου με θέμα: «Παύλος - Φίλιπποι, δυο χιλιετίες. Το ευρωπαϊκό όραμα του Απόστολου των Εθνών».