Κύμα σαρωτικών αλλαγών αναμένεται να έρθει στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα μετά το επιτακτικό αίτημα των δανειστών για συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, με αιχμή του δόρατος την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
 
Η κυβέρνηση συνεχίζει να επεξεργάζεται τις προτάσεις των  δανειστών,  καθώς το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις κόκκινες γραμμές, ωστόσο φαίνεται πως στην μάχη για την επίτευξη της συμφωνίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ισχύσουν τελικά, αν και τροποποιημένες.
 
Ποιες είναι οι κυριότερες αλλαγές που προωθούνται:
 
- Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από τα 62 από 1.1.2016. Αν τελικά ισχύσει αυτό, κανείς πλην ελάχιστων εξαιρέσεων δεν θα συνταξιοδοτείται πριν από τα 62, ακόμα και άν έχει, ήδη, θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα.
 
-Κατάργηση των κατώτατων συντάξεων και απονομή συντάξεων σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει ο κάθε εργαζόμενος, γεγονός που στην ουσία σημαίνει μείωση των κατώτατων συντάξεων, έως και 40%.
 
-Αύξηση του ετήσιου ποσοστού του πέναλτι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ώστε να αποτελέσει οικονομικό αντικίνητρο στην πρόωρη έξοδο ενός ασφαλισμένου με μεγάλα ποσοστά penalty στο ποσό της σύνταξης όσων εξέρχονται νωρίτερα από το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης. Το πέναλτι θα είναι 4,5% ή 6% τον χρόνο ανάλογα με το Ταμείο.
 
-Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τις 4500 στις 6000 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή από τα 15 στα 20 έτη.