Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση των όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Σε πρώτη φάση έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο προγραμματισμός για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί ο κατάλογος με τις σχολές που θα συμπεριλαμβάνουν τα νέα επιστημονικά πεδία, καθώς επίσης και οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, με βάση το νέο εξεταστικό σύστημα των πανελλαδικών για το ερχόμενο σχολικό έτος (2015-2016).

Παράλληλα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναστέλλονται τα προγράμματα σπουδών της Γ' Λυκείου που θα ίσχυαν από τον Σεπτέμβρη 2015, με βάση το Νέο Λύκειο και θα συνεχίσει να ισχύει το τωρινό, με τις προσθήκες και τις αλλαγές που προβλέπει το πρόσφατο νομοσχέδιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με τις προθεσμίες για το σχεδιασμό των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, επισημαίνεται ότι οι προθεσμίες για την υποβολή των τελικών δηλώσεων για μαθήματα επιλογής, προτίμηση ξένης γλώσσας καθώς και για αλλαγή ομάδας μαθημάτων προσανατολισμού, όπως αναφέρεται και σε σχετική εγκύκλιο, έχουν καταληκτική ημερομηνία εντός του Σεπτεμβρίου 2015.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι δηλώσεις των μαθητών του Γυμνασίου για τα μαθήματα επιλογής τους στην Α' Λυκείου, καθώς και των μαθητών της Α' και Β' Λυκείου για τον προσανατολισμό των σπουδών τους είναι προκαταρκτικές και έχουν καθαρά ενδεικτικό χαρακτήρα, προκειμένου το υπουργείο να εκτιμήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ειδικότερα, για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων, μέχρι και τις 9 Ιουνίου θα διεξαχθεί η διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων, η ανακοίνωση τους, η υποβολή και εκδίκαση ενστάσεων, καθώς επίσης και η εκλογή εφορευτικών επιτροπών στους συλλόγους διδασκόντων, αλλά και η ανακοίνωση των τελικών πινάκων των υποψηφίων. Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η οποία θα είναι μυστική, στους συλλόγους διδασκόντων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου.

Με βάση τα αποτελέσματα από τις ψηφοφορίες, στις 12 Ιουνίου θα αναρτηθούν οι πίνακες με την τελική βαθμολογία των υποψηφίων, στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης. Την τελική απόφαση τοποθέτησης διευθυντών θα λάβει ο οικείος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, έως τις 18 Ιουνίου, μετά από την κατάθεση και εκδίκαση ενστάσεων και σχετική πρόταση από το διευρυμένο ΠΥΣΠΕ (Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

Η αντίστοιχη διαδικασία για την επιλογή υποδιευθυντών θα διαρκέσει από τις 18 Ιουνίου, που θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος, έως και τις 22 Ιουνίου, που θα ληφθούν οι αποφάσεις. Η σχετική ψηφοφορία προγραμματίζεται για τις 18-19 Ιουνίου.

Παράλληλα, με βάση νομοσχέδιο, που συνέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετική απόφαση του Τάσου Κουράκη, με την οποία γίνεται η επανασύσταση των καταργηθέντων κλάδων - ειδικοτήτων εκπαιδευτικών και οργανικών θέσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.