Οριστικά αντισυνταγματική κρίθηκε η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημόσιου τομέα με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ισχυρή πλειοψηφία 25 υπέρ 9 κατά.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ψήφισε (15 υπέρ, 12 κατά) πως η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.

Παράλληλα, κρίθηκε πως θα ισχύει αναδρομικά για όλους όσοι έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε αυτούς θα επιστραφεί το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως η διαφορά 7 ψήφων που παρατηρείται οφείλεται στην απουσία κάποιων δικαστικών κατά τη δεύτερη ψηφοφορία.

Η μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν φτάσει μέχρι τη Δικαιοσύνη κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Ετσι, δεν δημιουργείται έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που αν γινόταν θα δημιουργούσε την ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων.   

Υπενθυμίζεται πως την είδηση την έδωσε το πρωί στο Mega ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.