current views are: 1

29 Μαΐου 2015
Δημοσίευση07:33

Προσπάθησαν να πουλήσουν Κούρο μεγάλης αξίας – Τέσσερις συλλήψεις

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, την ώρα που προσπαθούσαν να πουλήσουν αρχαίο ειδώλιο Μεσομινωικής περιόδου ανεκτίμητης αξίας, που απεικονίζει έναν Κούρο.

 

Δημοσίευση 07:33’
αρθρο-newpost

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, την ώρα που προσπαθούσαν να πουλήσουν αρχαίο ειδώλιο Μεσομινωικής περιόδου ανεκτίμητης αξίας, που απεικονίζει έναν Κούρο.

 

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, την ώρα που προσπαθούσαν να πουλήσουν αρχαίο ειδώλιο Μεσομινωικής περιόδου ανεκτίμητης αξίας, που απεικονίζει έναν Κούρο.

Το ειδώλιο εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στη Σητεία από αστυνομικούς, ενώ οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να το πουλήσουν έναντι του ποσού του ενός εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ειδώλιο, ύψους 30 cm, που απεικονίζει ένα Κούρο σε στάση λατρείας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ. Ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης και ο διευθυντής της Αστυνομίας Λασιθίου, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Περράκης σε σημερινές ανακοινώσεις τους στον Αγιο Νικόλαο αναφέρθηκαν στην υπόθεση για την οποία συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ηλικίας 35, 41, 35 και 41 ετών.

Όπως προέκυψε, οι δύο 35χρονοι και ο ένας 41χρονος, είχαν στην κατοχή τους το αρχαίο ειδώλιο, το οποίο διέθεταν για πώληση. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε ο 35χρονος να οδηγεί Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο και σε έλεγχο που έγινε βρέθηκε μέσα σε αυτό και κατασχέθηκε αρχαίο χάλκινο. Παράλληλα, συνελήφθηκαν και οι άλλοι τρεις οι οποίοι επέβαιναν σε δύο Ι.Χ. φορτηγά.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατείχαν παράνομα το ειδώλιο, το οποίο οι δύο από τους συλληφθέντες -ο 35χρονος και ο 41χρονος- το επέδειξαν σε άγνωστα άτομα με σκοπό να το πωλήσουν ενώ οι δύο άλλοι συλληφθέντες, είχαν το ρόλο του παρατηρητή – εκκαθαριστή του δρομολογίου κίνησης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Κατά την πρώτη εκτίμηση αρχαιολόγου της Εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει ένα Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. Λόγω δε των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλης – ανεκτίμητης αξίας.

Τα ειδώλιο θα αποδοθεί στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων ενώ το αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 35χρονος κατασχέθηκε, ως μέσο μεταφοράς προς πώληση αρχαίου αντικειμένου.

Τόσο ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, όσο και ο διευθυντής της Αστυνομίας Λασιθίου, συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν όσους εργάστηκαν για την εξιχνίαση της υπόθεσης αυτής και την εξάρθρωση του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων.

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.