Τον αριθμό ρεκόρ σε αφίξεις μεταναστών και προσφύγων έφτασε χθες Πέμπτη η Λέσβος, αφού μέσα σε ένα 24ωρο αποβιβάσθηκαν στο νησί 758 άτομα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Λιμενικού Σώματος, συνελήφθησαν 270 άνθρωποι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 207 εντοπίσθηκαν στις περιοχές Μυτιλήνη, Πλωμάρι και Μανταμάδο, 42 εντοπίσθηκαν στη θάλασσα στην περιοχή του Πλωμαρίου, άλλοι 51 στη θάλασσα, επίσης, στην περιοχή της Λάμνας Συκαμνιάς και 74 στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ 38 βρέθηκαν στην περιοχή Κόρακας και 77 στη Συκαμνιά.

Βοήθεια ζήτησε το νησί

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και Εσωτερικών Νίκο Βούτση και τους αναπληρωτές υπουργούς Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός ζητά την άμεση ενίσχυση των αρχών σε μηχανήματα και ανθρώπους ώστε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί να είναι διαχειρίσιμη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η κατάσταση πλέον στη Λέσβο από πλευράς παρουσίας μεταναστών και προσφύγων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. «Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σας αναφέρω πως καθημερινά δημιουργείται πληθυσμιακά ένα νέο μεγάλο χωριό.

Παράλληλα, εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των πολιτών του νησιού όσο και των ίδιων των μεταναστών λόγω της έλλειψης οργανωμένων εγκαταστάσεων υγιεινής και της διαμονής πολλών εξ αυτών σε δημόσιους χώρους».

Ο κ. Γαληνός σημειώνει πως η δυνατότητα μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα, 500, 600, 700 ημερησίως προσκρούει στο γεγονός ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ρυθμούς διεκπεραίωσης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου, «αυτή τη στιγμή, η αστυνομία έχει τη δυνατότητα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, να διεκπεραιώνει το πολύ 200 άτομα ημερησίως. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους υψηλούς ρυθμούς απελευθέρωσης, και φυσικά σε μια ναύλωση πλοίου για μαζική μεταφορά, χρειάζονται δυο επιπλέον σταθμοί λήψης αποτυπωμάτων Euroduck, καθώς και επιπλέον 20-30 άτομα προσωπικό.

Επίσης, ενίσχυση απαιτείται και στο σταθμό του Λιμενικού με ίσο αριθμό ατόμων» καταλήγει ο κ. Γαληνός στην επιστολή του.