Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο η τουρίστρια που ανένηψε ύστερα από ανακοπή που υπέστη το πρωί, μετά από πτώση κεραυνού στην Κνωσό, ενώ δεκαέξι άτομα νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Οι περισσότεροι έχουν υποστεί ισχυρό σοκ από τον κεραυνό, αλλά δεν κινδυνεύει η υγεία τους, ενώ σε τέσσερις εξ αυτών έγινε εισαγωγή για προληπτικούς κυρίως λόγους και ένας θα νοσηλευθεί προληπτικά στη ΜΕΘ λόγω εγκαυμάτων και ισχαιμίας άκρων. Οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν μικρά διάσπαρτα εγκαύματα, όλα ελαφράς μορφής.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή των Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου Νοσοκομείου Χαράλαμπο Λυδάκη, η γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά την ανάνηψη που της έγινε, η οποία κράτησε γύρω στη μισή ώρα με τρία τέταρτα και ήταν επιτυχής.

Μιά ακόμη γυναίκα που εργάζεται στην Κνωσό ως φύλακας και είναι έγκυος πήγε στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί ψυχολογικό σοκ και της έγινε καρδιογράφημα για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αρχαιοφύλακα της Κνωσού παρόμοιο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί ποτέ στον χώρο της Κνωσού, στον οποίο υπάρχουν περίπου 20 αλεξικέραυνα. «Ο κόσμος πανικοβλήθηκε όταν έπεσε ο κεραυνός στο δένδρο και έπεσε στο έδαφος για να προφυλαχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα κτίρια κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο ΤΑΠΑ, αναψυκτήριο και το στέγαστρο των ακυρωτικών μηχανημάτων) διαθέτουν αντικεραυνική προστασία που έχει τοποθετηθεί από το ΤΑΠΑ» σημειώνει επίσης ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.   

«Μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των επισκεπτών, ειδικά δε της νοσηλευόμενης στο Βενιζέλειο. Μίλησε με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευθύμιο Καρακώστα και ζήτησε να ενημερώνεται για την εξέλιξη της υγείας της Ρωσίδας επισκέπτριας. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Β' Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο από το Εγκληματολογικό Τμήμα» τονίζεται από το ΥΠΠΟ.

 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών στους ρώσους επισκέπτες που υπέστησαν τραυματισμούς και, στην περίπτωση μίας γυναίκας, καρδιακή ανακοπή, μετά την πτώση κεραυνού, στη διάρκεια ξαφνικής καταιγίδας, σήμερα, στη δυτική αυλή του Ανακτόρου της Κνωσού και συγκεκριμένα στην αρχή του πομπικού διαδρόμου.

«Στο σημείο έσπευσαν αμέσως οι αρχαιοφύλακες του χώρου, οι οποίοι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έκαναν τις πρώτες προσπάθειες ανάνηψης της γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Μετά από λίγο, κατέφθασε και η Προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας, που έδωσε εντολή για την εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου από τους επισκέπτες, καθώς και η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων» επισημαίνεται.

«Οι περισσότεροι τραυματίες διεκομίσθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η δε γυναίκα που υπέστη καρδιακή ανακοπή μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που απέχει ελάχιστα από τον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί μετέβη και η Έφορος κα Βασιλική Συθιακάκη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της τραυματισμένης επισκέπτριας, η οποία κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή» αναφέρεται ακόμη.