Οκτώ χιλιάδες πεντακόσια στρέμματα καμένης γης άφησαν πίσω τους οι 147 πυρκαγιές που ξέσπασαν το 2010, σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Χρήστο Μπουραντά.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου με θέμα τον σχεδιασμό των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα, τονίστηκε από τον προίστάμενο πολιτικής προστασίας του νομού, Αντώνη Μπαγιαρτάκη, πως «φέτος ήταν γενικά λίγες οι πυρκαγιές. Όμως, η καταστροφή του Φοινικοδάσους του Πρέβελη ήταν το γεγονός που σημάδεψε τη χρονιά».

Αποτέλεσμα της καταστροφής στο Φοινικόδασος ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν, από την έντονη βροχόπτωση, στο χωριό Γιαννιού, όπου τα αντιπλημμυρικά έργα άργησαν να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι να δουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τα ορμητικά νερά που «κατέβασε» το βουνό.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγιαρτάκη, «ήδη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ο νομός βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο και το αντιπλημμυρικό έργο στο χωριό Γιαννιού, έχει προχωρήσει».

Αξίζει να σημειωθεί, σχετικά με το φοινικόδασος στην Πρέβελη, ότι ήδη η Περιφέρεια Κρήτης, έχει λάβει μέτρα για την περίφραξή του και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που γίνονται εκεί είτε σε τουριστικό, είτε σε κτηνοτροφικό και αγροτικό επίπεδο.