Σημαντική πτώση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές αιχμής και μεσαίας ζήτησης δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, κυρίως λόγω του αυξημένου βαθμού δυσκολίας σε ορισμένα μαθήματα.
 
Η πτώση αναμένεται να εμφανιστεί ιδίως στις θετικές σχολές, λιγότερο στις θεωρητικές, ενώ στις οικονομικές η κατάσταση δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. 

Η μεγαλύτερη «ζημιά» αναμένεται πάντως στις θετικές σχολές, καθώς τα θέματα που έπεσαν στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και στη Βιολογία Κατεύθυνσης, μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, δυσκόλεψαν αρκετά τους υποψηφίους.

Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι τα θέματα στα Λατινικά, τη Χημεία, την Ηλεκτρολογία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1 και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ήταν μεν βατά, αλλά και για καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Στα επίπεδα του 2013 οι βάσεις

Στα επίπεδα του 2013 εκτιμούν πολλοί εκπαιδευτικοί αναλυτές ότι θα επιστρέψουν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για άνοδο βάσεων εξαιτίας του ψαλιδιού στον αριθμό εισακτέων κατά 2.535 θέσεις στα ΑΕΙ υποχωρούν, λόγω του υψηλού πήχυ δυσκολίας στα μαθήματα βαρύτητας.

Παράλληλα, οι επιδόσεις της μάζας των υποψηφίων αναμένονται σε μέτρια επίπεδα, με τους αριστούχους να μειώνονται σε σχέση με πέρυσι, που τα θέματα ήταν συγκριτικά πιο εύκολα.

Ανατροπή, χωρίς όμως να μπορεί ακόμη να υπολογιστεί το μέγεθος της, αναμένεται και στις βάσεις των περιφερειακών Ιδρυμάτων. Η υψηλή ζήτηση που σημειώθηκε πέρσι στα τμήματα που είχαν αντιστοίχιση με τμήμα κεντρικού Ιδρύματος λόγω των μαζικών μετεγγραφών δεν θα επαναληφθεί φέτος που το υπουργείο Παιδείας έθεσε πλαφόν μετεγγραφών έως 10% επί του αριθμού εισακτέων.

Οι χαμηλές επιδόσεις που αναμένονται σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ακόμα και επιστροφή στα επίπεδα του 2013, όταν η Ιατρική Αθήνας ήταν χαμηλότερα από 19.000 μόρια.

Σε «ελεύθερη πτώση» οι βάσεις στα Πολυτεχνεία

Κάτω από τη βάση θα βρεθεί φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων, καθώς τα θέματα που επέλεξε η επιτροπή των Πανελλαδικών απευθύνονταν σε δυνατούς λύτες. Την ίδια ώρα, όπως λένε οι καθηγητές, το άριστα θα είναι το 2015.

Τα παραπάνω δεδομένα αναμένεται να φέρουν σημαντική πτώση στις πολυτεχνικές σχολές και τις σχολές θετικών επιστημών.

Σταθερές οι Ιατρικές σχολές

Οι Ιατρικές σχολές φαίνεται να μην παρουσιάζουν θεαματικές μεταβολές στις βάσεις εισαγωγής τους. 

Μάλιστα, τα θέματα στη Βιολογία, που είναι αυξημένης βαρύτητας για τις Ιατρικές και τις Φαρμακευτικές Σχολές, θα επηρεάσουν τις βάσεις πτωτικά. 
Εκτιμάται ότι οι αριστούχοι θα είναι ελαφρώς λιγότεροι από πέρυσι, ενώ στη βαθμολογική κλίμακα 15 – 17,9 αναμένεται να βρεθούν 1 στους 3 υποψηφίους. 

Εντούτοις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ποσοστό των γραπτών στη Βιολογία κάτω από τη βάση θα κυμανθεί μεταξύ του 10-15%.

Μικρή πτώση σε Νομικές και Παιδαγωγικές Σχολές

Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης και στη Λογοτεχνία φαίνεται να μην επηρεάζουν πολύ τις βάσεις στις σχολές της Θεωρητικής κατεύθυνσης, ωστόσο εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό θα τις οδηγήσουν σε πτώση.

Τα Αρχαία μπορεί να επηρεάσουν πτωτικά σε ένα βαθμό τις βάσεις σε Φιλολογικές, Νομικές, Παιδαγωγικά, τμήματα Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας και Κοινωνικές Επιστήμες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  4 στους 10 θα βρεθούν μεταξύ 12 – 17.9, ενώ σχεδόν 1 στους 3 δεν θα πιάσει τη βαθμολογική βάση.

Για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί κάτω από τη βάση, ενώ 1 στους 5 μεταξύ 15 και 17.9. 

Στα τέλη Αυγούστου οι βάσεις

Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής μετά τις 20 Αυγούστου.