Το πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο αλλά και τα «παράθυρα» για την ερμηνεία του, που αξιοποιούνται σε αρκετές περιπτώσεις κατά το δοκούν από διοικήσεις οργανισμών και στελέχη του κρατικού μηχανισμού, δημιουργούν ένα περιβάλλον που βοηθά στην ανάπτυξη φαινομένων ατιμωρησίας προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Μια τέτοια περίπτωση διερεύνησε έπειτα από καταγγελία ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, φέρνοντας στην επιφάνεια ακόμα μία ιστορία καθημερινής τρέλας στον δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για υπάλληλο δημόσιου οργανισμού που συνελήφθη το 2010 για ένοπλη ληστεία σε τράπεζα, καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό και για πέντε χρόνια αμειβόταν με το 50% του μισθού του χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η πειθαρχική διαδικασία εντός της υπηρεσίας. Κλιμάκιο ελεγκτών του Λέανδρου Ρακιντζή έφερε στην επιφάνεια την υπόθεση και ύστερα από παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή η διοίκηση του δημόσιου οργανισμού απέλυσε τον υπάλληλο για ανάρμοστη συμπεριφορά πέντε χρόνια αργότερα. Το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που περιγράφει το απίστευτο ιστορικό της υπόθεσης, αποκαλύπτει το Εθνος της Κυριακής.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο συγκεκριμένος πρώην υπάλληλος διορίστηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2003 ως οδηγός. Επτά χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2010, έλαβε διήμερη κανονική άδεια αλλά μετά τη λήξη της δεν εμφανίστηκε στην υπηρεσία. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΕΚΕΠΕ επικοινώνησε με τον πατέρα του υπαλλήλου ο οποίος ενημέρωσε πως ο γιος του κρατείται στη Ρόδο με την κατηγορία της ένοπλης ληστείας σε τράπεζα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επικοινώνησε με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, η οποία γνωστοποίησε ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον υπάλληλο ο οποίος είχε προφυλακιστεί.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα από τον νόμο, έθεσε τον υπάλληλο σε αυτοδίκαιη αργία λόγω στέρησης της προσωπικής του ελευθερίας. Σημειώνεται ότι η θέση σε αυτοδίκαιη αργία συνεπάγεται ότι ο υπάλληλος λαμβάνει το 50% του μισθού του. Μέχρι εδώ φαίνεται ότι έχει τηρηθεί το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, καθώς εκκρεμούσε η δικαστική διαδικασία για τον υπάλληλο που παρέμεινε στη φυλακή για 297 ημέρες.
Κακούργημα

Η δίκη του υπαλλήλου έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στις 9 Ιουνίου 2011, όπου στην ακροαματική διαδικασία περιγράφηκε αναλυτικά η ληστεία στην οποία συμμετείχε. Οπως αναφέρει το κείμενο της δικαστικής απόφασης, ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 16 Αυγούστου 2010 στις 8:10 το πρωί, μπήκε στην Αγροτική Τράπεζα στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου 9-11 στη Ρόδο και αφού είχε καλύψει το πρόσωπο, κρατώντας πιστόλι κατευθύνθηκε στους ταμίες και με τη φράση «μη φοβάσαι, δώσε μου τα λεφτά. Ληστεία!» πήρε το ποσό των 57.660 ευρώ. Μετά την έξοδό του από την τράπεζα συνελήφθη από την Αστυνομία.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε το κακούργημα της ένοπλης ληστείας αλλά του αναγνώρισε το γεγονός ότι είχε δείξει ειλικρινή μεταμέλεια. Επέβαλε στον κατηγορούμενο υπάλληλο ποινή κάθειρξης επτά ετών και του αφαίρεσε τα πολιτικά δικαιώματα για τρία χρόνια. Μετά την κατάθεση έφεσης, ο υπάλληλος αποφυλακίστηκε αναμένοντας τη δικαστική διαδικασία στον δεύτερο βαθμό.

Ζήτησε να επανέλθει στο πόστο του

Μετά την προφυλάκιση και την ολοκλήρωση της δίκης σε πρώτο βαθμό, όπου καταδικάστηκε, ο... υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε με έγγραφό του στις 30 Ιουνίου 2011 από την υπηρεσία να επανέλθει στην εργασία του αφού πλέον είχε αποφυλακιστεί και δεν υπήρχε σε βάρος του τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΕΚΕΠΕ έθεσε ερώτημα στη νομική υπηρεσία εάν είναι νόμιμο να επιστρέψει ο υπάλληλος στην εργασία του παραθέτοντας το ιστορικό της καταδίκης από το δικαστήριο. Η νομική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ γνωμοδότησε ότι ο υπάλληλος πρέπει να μείνει σε αργία -λαμβάνοντας το 50% της αμοιβής του- μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση των δικαστηρίων.

Με βάση τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απέρριψε το αίτημα του υπαλλήλου να επιστρέψει στην εργασία του.

Μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει καμία ενέργεια για να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά του υπαλλήλου αφού, όπως αναφέρει ο νόμος, η πειθαρχική διαδικασία στις υπηρεσίες είναι αυτοτελής και κινείται παράλληλα με την ποινική διαδικασία. Σύμφωνα με το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή σε αυτήν την περίπτωση ολιγώρησαν οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς -όπως αναφέρουν οι ελεγκτές- θα έπρεπε να επιτρέψουν την επιστροφή του υπαλλήλου και να κινήσουν άμεσα τις πειθαρχικές διαδικασίες με το ερώτημα της οριστικής παύσης ή της απόλυσης λόγω «αναξιοπρεπούς ή ανάξιας διαγωγής υπαλλήλου εκτός Οργανισμού».