Ένταση ξέσπασε στη δίκη του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου συνεχίζεται η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων κατηγορουμένων για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα

Συγκεκριμένα, την ώρα της εξέτασης του πρώην  αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μανούσου Παραγιουδάκη από την υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο, περενέβησαν για να υποστηρίξουν ότι οι συμβάσεις του Τσοχατζόπουλου είναι αυτές που είχαν ως αποτέλεσμα να μην παραληγθούν τα υποβρύχια.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος προς συνηγόρους της πολιτικής αγωγής τους αποκάλεσε συκοφάντες και τους κατήγγειλε ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία:

Είστε συκοφάντες, ψεύτες, άσχετοι, είστε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Είναι προσβολή, δεν έχετε το δικαίωμα, είναι ύβρεις αυτά που λέτε είναι συκοφαντίες και λάσπη.

Πολιτική Αγωγή: Σιγά μην είναι συκοφαντία και λάσπη η αλήθεια 

Άκης Τσοχατζόπουλος: Πρακτοράκι, πράκτορες. Αυτά είναι χυδαίες και απαράδεκτες ύβρεις. 

Πολιτική Αγωγή: Έχουμε φάει τη ζωή μας με αυτές τις συμβάσεις.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Να τελειώνει η υπόθεση, να πάμε στα δικαστήρια, θα σας κάνω αγωγή. Οι συμβάσεις ήταν άψογες, οι καλύτερες. 

Ζήγρας: Ομολόγησε να τελειώνουμε

Ο διάλογος συνεχίστηκε με τον εξάδελφο του κ. τσοχατζόπουλου να τον καλεί να ομολογήσει.

Νίκος Ζήγρας προς Άκη Τσοχατζόπουλο: Ομολόγησε να τελειώνουμε 

Άκης Τσοχατζόπουλος: Κύριε, εσύ είσαι άρρωστος 

Στ. Γκαρίπης (υπεράσπιση Ζήγρα): Έχετε δει ποτέ τον κ. Ζήγρα; Είχατε ακούσει ότι έκανε ποτέ κάποια προσπάθεια να αγοράσει κάποιο πρόγραμμα;

Μ. Παραγιουδάκης: Όχι δε τον γνωρίζω δεν τον είδα ποτέ. Τον υπουργό μου ήξερα...

Στ. Γκαρίπης: Είδατε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα του κ. Τσοχατζόπουλου με τον κ. Σμπώκο 

Μ. Παραγιουδάκης: Είναι δυνατόν να παρακολουθώ τον πολιτικό μου προϊστάμενο, αυτά είναι προοίμια χούντας...Αν είναι δυαντόν να τον παρακολουθώ. Αν όμως παρουσιαστεί κάτι και είναι ξεκάθαρα τότε θα εμφανιστούμε και θα του το πούμε, αλλιώς θα παραιτηθούμε.

Ο απόστρατος αξιωματικός υποστήριξε ότι ο Τσοχατζόπουλος έκανε μια εισήγηση που είχε στηριχθεί σε σοβαρά στοιχεία, την οποία «υπογράψαμε όλοι». «Κατά τεκμήριο πιστεύαμε ότι δεν μπορούσε να γίνει δωροδοκία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με τα TOR-M1 είπε ότι τεχνικά ήταν το καλύτερο αντιαεροπορικό για να ρίχνει τα F-16 των Τούρκων, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι τα είχαν φτιάξει για τους Αμερικάνους. «Δεν φοβόμασταν τους Τούρκους, κάναμε πολλές ασκήσεις. Ο Τσοχατζόπουλος είχε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου».

Συνήγορος υπεράσπισης: Ποιος ο λόγος που τα υποβρύχια παραγγέλθηκαν και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί; 

Μ. Παραγιουδάκης: Δεν το γνωρίζω, γνωρίζω ότι ήταν εκ των καλύτερων υποβρυχίων. Ο τύπος αυτός των υποβρυχίων (214) ήταν τα καλύτερα. Δεν είχα λόγο στην επιλογή, η απόφαση αυτή ανήκε στον υπουργό. 

Συνήγορος υπεράσπισης: Σε ποια κατάσταση παρέδωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Μ. Παραγιουδάκης: Η κατάσταση ήταν πολύ καλή, βεβαίως πάντα υπήρχαν ανάγκες 

Συνήγορος υπεράσπισης: Αρχιτέκτων αυτής της πολιτικής εθνικής άμυνας ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος; 

Μ. Παραγιουδάκης: Ναι, ήταν ο κ. Τσοχατζόπουλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας που ήταν. Μετά ήταν ο κ. Παπαντωνίου...

Συνήγορος υπεράσπισης: Είχατε ακούσει για έκνομη δράση του πρώην υπουργού; 

Μ. Παραγιουδάκης: Όχι δεν είχα ακούσει. Εξηγώ όμως ότι από τον όρκο μας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον πολιτικό προϊστάμενο. Αν άκουγα κάτι, που δεν άκουσα, θα το έλεγα ευθαρσώς στον υπουργό. Θα του έλεγα: “υπουργέ, ακούγεται αυτό το πράγμα”.

Έντονα αντέδρασε ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της δίκης του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενόσω εξεταζόταν ως μάρτυρας ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης.

Τσοχατζόπουλος: Κύριε μάρτυρα. Ποιος αποφασίζει για τις προμήθειες εξοπλιστικού που έχουν εγκριθεί πιο πριν από το ΚΥΣΕΑ, από μια άλλη διαδικασία; Δεν είναι διαδικασίες αυθαίρετες, είναι δεσμευτικές. Γιατί μας είπανε ότι υπήρξε σπατάλη... Εσείς γνωρίζετε πέραν όσων αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ. Μα δεν μπορεί να αγοράσει το ΚΥΣΕΑ τίποτα εκτός του εγκεκριμένου προγράμματος. 

Παραγιουδάκης: Δεν γνωρίζω για σπατάλες. Γνωρίζω όμως το ΕΜΠΑΕ (Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εξοπλισμών). Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου ούτε σπατάλη. 

Τσοχατζόπουλος: Συμφωνείτε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων είναι δεσμευτικό; 

Πρόεδρος: Πηγαίνετε...

Τσοχατζόπουλος: Γιατί το κάνετε αυτό κυρία μου; Με διακόπτετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, δεν με αφήνετε να μιλήσω. Παρακαλώ τι τρόπος είναι αυτός; Γιατί δεν με αφήνετε να μιλήσω 

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ 

Τσοχατζόπουλος: Μπράβο κυρία Πρόεδρε,συγχαρητήρια. Που είμαστε;