Κανονικά διεξάγεται η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών 2011, παρά τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν την πρώτη εβδομάδα. Η απογραφή ξεκίνησε στις 10 Μαΐου, πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου. Τα βασικά προβλήματα που παρουσιάζονται έχουν να κάνουν κυρίως με την άρνηση Ελλήνων πολιτών να απογραφούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, καθώς επίσης με τον φόβο και την καχυποψία από πλευράς, κυρίως, των γηραιότερων. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί που αρνούνται να απογραφούν σε κάθε περίπτωση, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα από πλευράς των μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν την απογραφή ως μέρος της διαδικασίας ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

«Η διαδικασία της γενικής απογραφής, μέχρι στιγμής, σε γενικές γραμμές, διεξάγεται κανονικά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου.

Όσον αφορά τους μετανάστες, ο κ. Γεωργίου τονίζει ότι «σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλες τις εποπτείες της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό έχει απογραφεί κανονικά».

Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ - ΜΠΕ απογραφείς, αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που αρνούνται να απογραφούν. «Είτε δεν ανοίγουν καθόλου την πόρτα, ενώ είναι μέσα, είτε απαντούν εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την τρέχουσα κατάσταση, αρνούμενοι να απογραφούν». Επιπλέον, πολλοί ηλικιωμένοι, κυρίως γυναίκες, φοβούνται να ανοίξουν την πόρτα και δεν ανταποκρίνονται ούτε στο τηλεφωνικό ραντεβού.

Η απογραφή πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, στοιχεία απαραίτητα για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Ο απογραφέας φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΛΣΤΑΤ στους τηλεφωνικούς αριθμούς 213 135 2138-40. Περισσότερες πληροφορίες για την απογραφή στο www.apografi2011.gr.