Εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα της φετινής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το ζήτημα των ναρκωτικών στην χώρα μας, με την οικονομική κρίση να έχει βασική επίδραση στις αλλαγές που παρατηρούνται.
 
Ο έλεγχος της επιδημίας της ΗIV λοίμωξης, η μείωση των θανάτων μεταξύ των χρηστών ενδοφλεβίων ουσιών, η αύξηση χρήσης των φθηνών αλλά επικίνδυνων ψυχοδραστικών συνθετικών ουσιών από νέους, η σταθεροποίηση της χρήσης ηρωίνης και κοκαΐνης, η εκτεταμένη χρήση ακόμα πιο δραστικής κάνναβης, τα εγχώριας επινόησης φθήνα ναρκωτικά και ο φόβος υποχρηματοδότησης των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, λόγω οικονομικής κρίσης, συνθέτουν το ζήτημα των ναρκωτικών για τη χώρα μας
 
Περιορισμός της επιδημίας μολύνσεων HIV μεταξύ των χρηστών ενδοφλεβίων ουσιών
 
Αισθητός είναι πλέον ο περιορισμός της επιδημίας της HIV λοίμωξης μεταξύ χρηστών που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι από το 2013 και μετά, ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων κρούσματων έπεσε στο μισό.
 
Ο περιορισμός της επιδημίας των νέων μολύνσεων αποδίδεται στην αύξηση των θεραπευομένων στο πρόγραμμα των 50 μονάδων υποκατάστασης και την αύξηση παρεμβάσεων στους δρόμους. Εκτιμάται ότι μοιράστηκαν 408.000 σύριγγες, αριθμός που είναι πολύ πάνω από την απαίτηση των Ηνωμένων Εθνών που ζητά να μοιράζονται τουλάχιστον 200 σύριγγες το έτος σε κάθε χρήστη.
 
Σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση των νέων μολύνσεων έπαιξε και η αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ που έγιναν πιο δραστήριες, καθώς στηρίχθηκαν από ιδιωτικές χορηγίες.
 
Η αύξηση των ατόμων στη θεραπεία υποκατάστασης -13000 άτομα στη θεραπεία με υποκατάσταση- κατατάσσουν τη χώρα μας στη 2η θέση στην Ευρώπη μετά το Λουξεμβούργο σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
 
Εντυπωσιακό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι, στα θεραπευτικά προγράμματα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των μεταναστών, καθώς οι ίδιοι κατανοούν ότι τα προγράμματα είναι αποτελεσματικά και δεν φοβούνται να απευθυνθούν σ' αυτά. Αξίζει να σημειωθεί οτι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει πρόγραμμα για παράτυπους μετανάστες χρήστες.
 
Απειλή για τους νέους στην Ελλάδα τα νέα συνθετικά ναρκωτικά
 
Η οικονομική κρίση στη χώρα μας έστρεψε τους χρήστες κάθε είδους ουσιών στα φθηνά ναρκωτικά. Οι ψυχοδραστικές ουσίες κάνουν θραύση και στην Ελλάδα, ενώ 101 νέες από αυτές καταγράφηκαν μόνο το 2014 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται, κυρίως, για συνθετικά κανναβινοειδή που πωλούνται νόμιμα -spice- αλλά και συνθετικές καθινόνες.
 
Η τάση για συνθετικές ουσίες είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα γι αυτές. Είναι νέα ναρκωτικά και δεν μπορούν, όπως λένε, να κάνουν την αξιολόγηση του κινδύνου ενώ συχνά δεν προλαβαίνουν να τα εντοπίσουν καθώς ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
 
Τα συνθετικά ναρκωτικά είναι ουσίες που μιμούνται τις επιδράσεις της κάνναβης και πωλούνται σε σακουλάκια, αλλά και νόμιμα ακόμα και στα περίπτερα, ως άλατα μπάνιου, και αρωματικά.
 
Παρότι στη συσκευασία αναγράφεται ότι δεν προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, αυτοί που τα αγοράζουν ξέρουν γιατί τα αγοράζουν, τονίζουν οι ειδικοί.
 
Πιο δραστική και πολύ διαδεδομένη πλέον η κάνναβη, σταθεροποιείται η χρήση κοκαΐνης, μειώνεται ελάχιστα η χρήση ηρωίνης
Η κάνναβη εξακολουθεί να είναι από τις πιο διαδεδομένες ουσίες χρήσης και στη χώρα μας. Όμως τα τελευταία χρόνια η κάνναβη, που εντοπίζεται και στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ δραστική και δεν έχει καμία σχέση με αυτή που διακινούνταν πριν από μια 10ετία.
 
Το Sisa πάντως, ένα ελληνικής επινόησης ναρκωτικό που χορηγείται με ενδοφλέβια σύριγγα ή εισπνέεται μέσα από γυάλινες πίπες καλά κρατεί. Η μενθαφεταμίνη αυτή, στην οποία έχουν εντοπιστεί μέχρι και υγρά μπαταρίας, παραμένει ένα πολύ φθηνό ναρκωτικό που εξακολουθεί να προτιμάται από τους χρήστες.