Καθοδική θα είναι, όπως φανερώνουν οι πρώτες ενδείξεις η πορεία των βάσεων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, που έριξαν αυλαία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αναμένεται και μείωση των αριστούχων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.  

Τα θέματα για... δύσκολους λύτες στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο επιστημονικό πεδίο, με αποτέλεσμα τις χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι και η μείωση του φετινού αριθμού των εισακτεών κατά 2000 θέσεις αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις βάσεις προς τα κάτω και να δώσουν ελπίδες σε αρκετούς υποψήφιους.  

Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα δούμε λιγότερους μαθητές να αριστεύουν, καθώς, όπως υπογραμμίζουν καθηγητές, ειδικά τα θέματα των φυσικομαθηματικών ήταν από τα πιο περίπλοκα των τελευταίων χρόνων. 

Τα αρχικά δείγματα από τα περίπου 10.000 γραπτά που έχουν διορθωθεί από τους εξεταστές δίνουν καταρχήν μια εικόνα αρκετά μεγάλης πτώσης των βάσεων στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στις φυσικομαθηματικές, πολυτεχνικές, ιατρικές, φαρμακευτικές και οδοντιατρικές σχολές. 

'Οπως σημειώνει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, η πτώση θα επηρεάσει την είσοδο στα πανεπιστήμια τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης, ενώ στα πανεπιστήμια της περιφέρειας θα ξεπεράσει ακόμα και τα 500 μόρια.

Πτώση των βάσεων, αν και όχι και τόσο μεγάλη, όσο στις πρακτικές σχολές θα υπάρξει και στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, όπου βρίσκουμε τις νομικές σχολές και τις ελληνικές και ξένες φιλολογίες, ενώ καθοδική θα είναι η πορεία των βάσεων και στις οικονομικές σχολές του πέμπτου επιστημονικού πεδίου. 

Να σημειωθεί ότι οι βαθμοί ανακοινώνονται μετά τις 20 Ιουνίου και στην συνέχεια οι υποψήφιοι θα έχουν στην διάθεσή τους κάποιες ημέρες για να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους. 

Οι τελικές βάσεις για όλες τις σχολές αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου