Συνεδριάζει εκτάκτως το Σάββατο το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για το θέμα των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, προειδοποιεί ότι «ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει όπως παλιά» αν η κυβέρνηση προχωρήση στην απελευθέρωση της διανομής των ΜΗΣΥΦΑ.

Ο κ. Λουράντος, μιλώντας στο συνέδριο «OTC & Cosmetics Conference 2015», κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία, ανεντιμότητα και υφαρπαγή ψήφου και προειδοποίησε ότι «ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει όπως παλιά» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει πώληση των ΜΗΣΥΦΑ από σούπερ-μάρκετ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ υποστήριξε ότι «θα αυξηθεί η λίστα αυτών των φαρμάκων, ακριβώς γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να αποζημιώσει γι' αυτά, μεταφέροντας το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων. Η απελευθέρωση που θεσμοθετήθηκε από την προηγουμένη κυβέρνηση είχε στόχο να πάνε τα φάρμακα αυτά στα σούπερ μάρκετ με αυξημένες τιμές».

Μάλιστα, χαρακτήρισε αστειότητες την επίκληση της μείωσης των τιμών και ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα αναλγητικού που στην Ελλάδα κοστίζει 0,75 λεπτά και αναρωτήθηκε πόσο θα μειωθεί η τιμή όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη η τιμή του φάρμακου αυτού ξεπερνά τα 3 ευρώ. 

«Ποιος κερδίζει από αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης; Oύτε ο ελληνικός λαός ούτε οι φαρμακοποιοί, ούτε η φαρμακευτική περίθαλψη. Σίγουρα, όμως, χαμένος θα είναι ο κόσμος» κατέληξε ο κ. Λουράντος επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν πώς να αντιδρούν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. 

Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό και πολιτική διγλωσσία. 

«Πρόκειται για πρωτοφανή κοροϊδία της κυβέρνησης προς το πρόσωπο των φαρμακοποιών, αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις προεκλογικές και μετεκλογικές της δεσμεύσεις. Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε, μια ημέρα μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης προς τους εταίρους και λίγο πριν αυτή βγει στη δημοσιότητα, συνέχιζε τις διαβεβαιώσεις ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται αποκλειστικά από τα 11000 διάσπαρτα ανά την επικράτεια Ελληνικά φαρμακεία, που αποτελούν ένα υπερεπαρκές δίκτυο διανομής. Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι αν ο Υπουργός συνέχιζε να ψεύδεται ενώ ήδη γνώριζε, ή απλά εξαπατήθηκε κι αυτός από την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε οφείλει να αντιδράσει με τον δέοντα τρόπο», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΦΣΘ.

«Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν τον εμπαιγμό και την πολιτική διγλωσσία της ελληνικής κυβέρνησης και δηλώνουν έτοιμοι για δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να εξευτελίσει τη φαρμακευτική περίθαλψη και να θέσει τη Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο» αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΘ Κυριάκος Θεοδοσιάδης.