Την στιγμή που όλα δείχνουν ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά επανεξετάζεται από τον Γιάννη Βαρουφάκη και την ομάδα του, φορείς της νησιωτικής Ελλάδας μιλούν για δυσμενείς παρενέργειες και «ταφόπλακα» στις επιχειρήσεις αν τελικά εφαρμοστεί.

Πηγές από το περιβάλλον του Γιάνη Βαρουφάκη τόνισαν στο newpost σήμερα το πρωί ότι «το μέτρο αυτό ανήκει στην δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν αν υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους. Ωστόσο, μετά από τις αντιδράσεις και έναν γενικότερο επαναπροσδιορισμό του πράγματος, το ζήτημα βρίσκεται υπό επανεξέταση, όχι μόνο για να μην εφαρμοστεί στην τρέχουσα σεζόν, αλλά ούτε και από τον Σεπτέμβριο».

Μεσούσης, ωστόσο, της τουριστικής σεζόν και με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους να έχουν καθυστερήσει πολύ, έμποροι και σύλλογοι ανά την νησιωτική Ελλάδα εκφράζουν αντιρρήσεις και καλούν σε επανεξέταση των μέτρων για το ΦΠΑ. 

«Αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο του ΦΠΑ, αυτό θα είναι η ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι θα είναι το κερασάκι στην τούρτα για πολλές επιχειρήσεις εδώ στο νησί» τόνισε ο κ. Νίκος Μπόνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου.

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Ο τουρισμός μας δεν πάει τόσο καλά όσο θέλουν να δείχνουν, έχουμε έναν καλό Ιούνιο, τι γίνεται, όμως, με Ιούνιο και Αύγουστο; 'Οσο δεν κλείνεται η συμφωνία, τόσο πιο ρευστά θα είναι τα πράγματα. Το μέτρο αυτό θα μας κάνει να χάσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Θα είναι καταστροφή. Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά για τα νησιά όπως η Ρόδος, με την Τουρκία να απέχει μόλις 10 μίλια και να προσφέρει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προϊόν, μερικές φορές και ανώτερο από αυτό που προσφέρουμε εμείς, δεν θα είναι καθόλου καλό, γιατί αμέσως στρέφει τον τουρισμό απέναντι. Δεν το συζητώ, θα είναι ανυπολογιστη η ζημιά. Ελπίζω την τελευταία στιγμή να επικρατήσει η λογική και να μην εφαρμοστεί». 

'Ολοι οι εμπορικοί σύλλογοι στα νησιά, πάντως, βρίσκονται επι ποδός προκειμένου να ενημερώσουν τον υπουργό Οικονομικών για τις αρνητικές αντιδράσεις και τις βλαβερές συνέπειες του μέτρου που θα αναστατώσει την αγορά στην νησιωτική Ελλάδα, σε μια χρονική περίοδο που η τουριστική σεζόν ξεκινά να ανθίζει και με τα αμφίρροπα μηνύματα σε σχέση με την συμφωνία να έρχονται από όλες τις πλευρές.

Ο πρόεδρος εμποροεπαγγελματιών Σύρου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης τονίζει στο newpost: «Θα υπάρξει πρόβλημα, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Καλό θα είναι να μην εφαρμοστεί τώρα και να το δουν ξανά από Σεπτέμβριο, και όχι μόνο το δουν αλλά ίσως να το αποκλείσουν και σαν πιθανότητα γενικότερα, γιατί θα δημιουργήσει πολύ μεγάλες παρενέργειες στην εμπορική ισορροπία των νησιών που περιμένουν αυτούς τους μήνες να δουν ζεστό χρήμα στα ταμεία τους. Προς Θεού, δεν λέω να μην υπάρξει κανενα μέτρο. Ωστόσο, μπορούν να εφαρμόσουν δύο συντελεστές, έναν χαμηλό και έναν πιο υψηλό και να στέλνουν πιο εντατικά κλιμάκια για να κάνει ελέγχους. Θεωρώ ότι τέτοιου είδους μέτρα, πιο πολύ φοβίζουν τελικά, παρά φέρνουν καλό τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή εισπράξεις για το κράτος. Μακάρι τελικά να μην το εφαρμόσουν, αυτό είναι ευχή όλων των μικροεπιχειρηματιών των νησιών».

Από πλεονεκτική θέση, καθώς η Κρήτη δεν συμπεριλαμβάνεται στα νησιά που θα ισχύσει- αν τελικά ισχύσει- το μέτρο, αλλά με την εμπειρία ενός σημαντικού εμπορικού φορέα μιλά ο κ. Γ. Ζερβουδάκης, πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Χανίων : «Θα δημιουργήσει πρόβλημα, αν τελικά εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Πρέπει οι ιθύνοντες να καταλάβουν κάποια στιγμή πως δεν είναι ίδιες οι συνθήκες του επιχειρείν στην Αθήνα και γενικά στην ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά. Τα έξοδα είναι τεράστια, ειδικά στα καύσιμα και αυτά που έχει να πληρώσει μια μικρή, αλλά και μια πιο μεγάλη επιχείρηση είναι πολύ μεγάλα και η τουριστική περίοδος είναι μικρή και πλέον αμφίβολη. Ας τα δούν αυτά παλι οι αρμόδιοι και ας ξανακάνουν τον προγραμματισμό τους».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε περισσότερες εξελίξεις για το θέμα, καθώς εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων και η αρμόδια ομάδα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε συναντήσεις.