Θορυβημένοι είναι οι κάτοικοι της κεντρικής Ελλάδας και της Αττικής από τον σεισμό 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, 77 χλμ βόρεια της Αθήνας, με τους σεισμολόγους να αναφέρουν ότι η περιοχή είχε δώσει σεισμικές ενδείξεις τις προηγούμενες εβδομάδες και ότι αναμένεται σύντομα να εκτονωθεί σύντομα με έναν λίγο μικρότερο σεισμό η σεισμική δραστηριότητα.

'Οπως τονίζει στο newpost ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας «Δεν ήταν έκπληξη για τους σεισμολόγους ο συγκεκριμένος σεισμός, καθώς η περιοχή της κεντρικής Ελλάδας είχε δώσει σημάδια για έναν μεσαίας τάξης σεισμό τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ομάδα ΒAN μάλιστα είχε δώσει στον ΟΑΣΠ πριν από λίγες ημέρες στοιχεία που μιλούσαν για σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ. Ωστόσο βρισκόμαστε ελάχιστες ώρες μετά τον σεισμό και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διακινδυνεύσουμε προβλέψεις. 'Εχουμε καταγράψει, ήδη, πάνω από 20 δονήσεις των 2 και 3 Ρίχτερ τις προηγούμενες ώρες, όμως, δεν θεωρώ ότι είναι αρκετοί για να εκτονωθεί η δραστηριότητα στην περιοχή. Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να έχουμε εναν σεισμό 4 με 4,5 Ρίχτερ, που θα απελευθερώσει την σεισμική ενέργεια της περιοχής». 

Με αφορμή τον νέο σεισμό, ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η αντισεισμική πρόληψη στην Ελλάδα:

Δεν είμαστε μάντεις για να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει ο σεισμός. Αυτό που λέμε χρόνια είναι ότι «τα κτίρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί». Είναι ίσως μια ευκαιρία για τους πολίτες να ελέγξουν τα κτίρια τους, να δουν τα υλικά και την κατασκευή τους.

Τότε μόνο θα είμαστε θωρακισμένοι από τους σεισμούς, γιατί μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα και οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με αυτό.

Την ίδια στιγμή, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, για τον σεισμό στον Βόρειο Ευβοϊκό και δεν απέκλεισε έναν ισχυρό μετασεισμό.

'Οπως ο κ. Χουλιάρας, έτσι και ο κ. Τσελέντης επεσήμανε την πρόσφατη πρόβλεψη της «Ομάδας Βαν» για σεισμό στην ευρύτερη περιοχή, περίπου 6 Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από τον ΟΑΣΠ την ενίσχυση του φορητού δικτύου σεισμογράφων. «Εγώ αυτό όφειλα να κάνω. Ο κύριος Βαρώτσος δεν πέφτει ποτέ έξω. Ίσως λίγο ως προς το μέγεθος» σημείωσε.

Πάντως, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος για έναν τέτοιο σεισμό γιατί οι κατασκευές μας είναι θωρακισμένες. Όπως είπε «ούτε ένας σοβάς δεν θα πέσει».