Για τέταρτη μέρα συνεχίζει να καίει, αν και σε μικρότερο βαθμό, η φωτιά στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, ο καπνός από την οποία έχει πνίξει από το πρωί όλη την Αττική, την στιγμή που η πολιτεία αναζητά ευθύνες για την περιβαλλοντική καταστροφή. 

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πλέον και μετά τις εκτεταμένες προσπάθειες της πυροσβεστικής, υπάρχει ύφεση, χωρίς όμως να αναιρούνται οι βλάβες για την ατμόσφαιρα. 

Πριν από λίγο η περιφέρεια Αττικής κατέθεση μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ύστερα από την οποία διατάχθηκε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο, με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας να έχει αναλάβει προσωπικά την διερεύνηση της υπόθεσης. 

Κλιμάκια της πυροσβεστικής και της περιφέρειας Αττικής βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον χώρο, έχοντας συμβάλει κατά πολύ στην ύφεση της πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιάννης Βασιλείου στο newpost «κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνδράμουμε ως περιφέρεια Αττικής στην προσπάθεια της πυροσβεστικής, αν και, ήδη, η φωτιά έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Ηδη από χθες επιχειρείται άνοιγμα διαύλων στο εργοστασιο, κίνηση η οποία έχει συντελέσει στην μείωση της έντασης της φωτιάς». 

Ο ίδιος βρίσκεται από το πρωί στον χώρο και περιγράφει την κατάσταση ως «αποπνικτική. Καίγεται χαρτί και πλαστικό, με συνέπεια όλη η περιοχή να είναι γεμάτη δυσάρεστες αναθυμιάσεις. Δεν είναι τοξικά απόβλητα, ωστόσο είναι βλαπτικά για την γύρω ατμόσφαιρα, που έχει επιβαρυνθεί πολύ. Προσωπικά είδα το όλο περιστατικό σαν μια πρόβα τζενεράλε για το τι μπορεί να συμβεί αν ξεκινήσει μια φωτιά σε ενεργό εργοστάσιο». 

Η οσμή από το καμμένο πλαστικό έχει πλημμυρίσει όλη την Αττική, με το πρόβλημα να εντοπίζεται πιο έντονα στους όμορους δήμους, όπως αυτός της Ελευσίνας.

Ο διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Ελευσίνας, χημικός μηχανικός, κ. Αναστάσιος Χρηστίδης κανει λόγο για «ένα ανενεργό εργοστάσιο, το οποίο καίει πλαστικό.

Εννοείται ότι όταν καίγεται πλαστικό, δεν είναι επιθυμητό. Δυνητικά είναι επικίνδυνο, αλλά η δόση είναι μικρή. Για να γίνει μια ουσία επικίνδυνη, έχει μεγάλη σημασία η δόση που εκλύεται και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για τόσο μεγάλη δόση. Θεωρώ πως τις επόμενες ημέρες η οσμή θα ξεθυμάνει και όλα θα είναι καλύτερα». 

Ολα ξεκίνησαν το Σάββατο όταν στο εγκαταλελειμένο εργοστάσιο ανακύκλωσης ξέσπασε πυρκαγιά για ανεξακρίβωτη μέχρι στιγμής αιτία, με αποτέλεσμα να αρχίσει να καίγεται χαρτί και πλαστικό και να υπάρξει έντονη δυσοσμία κυρίως στα νότια και δυτικά προάστια της Αττικής.