Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, ύστερα από τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 78 χλμ. βορειο-βορειοδυτικά της Αθήνας και 26 χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 13 χλμ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δόνηση έγινε αισθητή σε πάρα πολλές περιοχές, όπως στην Αθήνα, στη Λαμία αλλά και στην Κόρινθο, καθώς χαρακτηρίζεται επιφενειακός. Ωστόσο, δεν υπήρξαν υλικές ζημιές ή τραυματίες.

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, γύρω από το επίκεντρο, με το μέγεθός τους να κυμαίνεται γύρω στα 3,4 Ρίχτερ.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Σε εγρήγορση είναι οι σεισμολόγοι, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες, προκειμένου να βεβαιωθούν πως επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Νωρίτερα, ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Χουλιάρας, είχε δηλώσει στο newpost.gr ότι «δεν ήταν έκπληξη ο συγκεκριμένος σεισμός, καθώς η περιοχή της κεντρικής Ελλάδας είχε δώσει σημάδια για έναν μεσαίας τάξης σεισμό τις τελευταίες εβδομάδες».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού.

Πάντως, ο κ. Τσελέντης ανέφερε στο newpost.gr ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος για έναν τέτοιο σεισμό γιατί οι κατασκευές μας είναι θωρακισμένες. Όπως είπε «ούτε ένας σοβάς δεν θα πέσει».