Ταλαιπωρία περιμένει σήμερα Τετάρτη τους πολίτες, καθώς τα φαρμακεία όλης της Ελλάδας θα παραμείνουν κλειστά λόγω προειδοποιητικής απεργίας ενάντια στην πρόταση της κυβέρνησης να βάλει τα ΜΥΣΥΦΑ στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), τα οποία διαχρονικά πωλούνται από τα φαρμακεία. Είναι εκείνα τα σκευάσματα, τα οποία έχουν χαμηλή τιμή, χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά από τον μέσο Έλληνα και αποτελούν πηγή ζεστού χρήματος για τον φαρμακοποιό, αφού δεν συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά τα πληρώνουν οι ασθενείς άμεσα από την τσέπη τους.

Η πρόταση του υπουργείου να τα τοποθετήσει στα ράφια των σουπερ μάρκετ, προωθώντας ταυτόχρονα την απελευθέρωση της τιμής τους έως και... 300% βρίσκει κάθετα αντίθετους τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι σαν πρώτη αντίδρασή τους προγραμμάτισαν την αυριανή απεργία. 

«Απορώ πραγματικά πως η κυβέρνηση σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας την δεινή θέση που βρίσκονται οι φαρμακοποιοί, με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ να έρχονται με το σταγονόμετρο. Η τοποθέτηση των ΜΥΣΥΦΑ στα σουπερ μάρκετ θα είναι κίνηση καταστροφική για τον κλάδο, αλλά και για τους έλληνες πολίτες που θα πληρώνουν πλέον τα καθημερινά φάρμακα, ακόμα και τέσσερις φορές πιο πάνω από σήμερα» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος στο newpost. 

O  ίδιος συνεχίζει:

«Τα φάρμακα αυτά είναι ο κινητήριος μοχλός για τον φαρμακοποιό, είναι αυτά που του αποφέρουν το μετρητό για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αν τα βάλουν κι αυτά στα σούπερ μάρκετ, δεν βλέπω πλέον γιατί να συνεχίσουμε πια να έχουμε τα φαρμακεία μας, ας τα κλείσουμε και ας πάμε στο εξωτερικό. Γι' αυτό τον πολύ σημαντικό λόγο γίνεται η απεργία, για να καταλάβει το κράτος ότι με τον τρόπο αυτό, μας μετατρέπει σε απλούς εκτελεστές συνταγών, μας στερεί το δικαίωμα να ασκούμε την επιστήμη μας και επιβαρύνει και τους πολίτες ακόμα περισσότερο». 

Παράλληλα με την σημερινή 24ώρη απεργία, οι φαρμακοποιοί προγραμματίζουν για τις 13 Ιουνίου και την γενική τους συνέλευση, όπου και θα αποφασιστούν και οι επόμενες κινήσεις τους πάνω στο επίμαχο ζήτημα.