Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι σεισμολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τη σεισμική ακολουθία τόσο στον βόρειο Ευβοϊκό όσο και στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κάσου.

Στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, από την Τρίτη τα ξημερώματα που σημειώθηκε ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει.

Οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουν καταγράψει εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή, απ' όπου καταγράφηκε το επίκεντρο της δόνησης.

Οι περισσότεροι έχουν μέγεθος κάτω των 3 Ρίχτερ. Ωστόσο, επτά δονήσεις έχουν μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ με ανώτερο μέγεθος 3,5 Ρίχτερ. 

Την ίδια ώρα, ισχυρή μετασεισμική ακολουθία παρατηρείται και στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κάσου, όπου σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 00:49, που έγινε ο σεισμός μέχρι και τις 7 το πρωί σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή, 11 ακόμη σεισμικές δονήσεις με μεγέθη απο 3,1 έως 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, όπως τόνισε ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στο διεθνές συνέδριο που διεξάγεται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου:

Μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, η περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης έχει ενεργοποιηθεί σεισμικά περισσότερο απο το συνηθισμένο. Νομίζω ότι ακόμα βρίσκεται σε φυσιολογικό επίπεδο. 

Παράλληλα, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλλιανάτος υπογράμμισε ότι και ο τελευταίος σεισμός αποτελεί συνέχεια του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ, και επεσήμανε πως η σεισμικότητα της περιοχής παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά.

Υπενθυμίζεται ότι όπως δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας στο newpost.gr, η ομάδα ΒΑΝ από τον Ιανουάριο είχε προειδοποιήσει για επικείμενο σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή από τη Λαμία μέχρι το Σούνιο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου Ακης Τσελέντης ζήτησε προ 15νθημέρου απο τον ΟΑΣΠ να ενισχυθεί η περιοχή απο φορητό δίκτυο σεισμογράφων.