«Δεν έχει διαπιστωθεί κάποια εκτροπή που να δεικνύει ότι υπάρχει νοθεία καυσίμων, από τους περιοδικούς και έκτακτους ελέγχους, που πραγματοποιούνται στα τηρούμενα καύσιμα του Στρατού Ξηράς», τονίζει σε ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Στρατού, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν στα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο Στρατός Ξηράς.

Πρόκειται για καταγγελίες που έκανε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Σούρλας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για πιθανή νοθεία καυσίμων στο Στρατό.

«Ο Στρατός Ξηράς», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δε χρησιμοποιεί ως πετρέλαιο θέρμανσης αυτό του πολιτικού τομέα, αλλά το πετρέλαιο κίνησης οχημάτων (F-54) και συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα νοθείας του πετρελαίου κίνησης οχημάτων με πετρέλαιο θέρμανσης του πολιτικού τομέα.

Στην περίπτωση που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αυτό θα γινόταν αμέσως αντιληπτό, καθόσον θα άλλαζε το χρώμα του καυσίμου, διότι το καύσιμο του Στρατού Ξηράς έχει χρώμα αχυρόχρουν, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης του πολιτικού τομέα, κόκκινο και θα ανιχνευόταν η ύπαρξη ιχνηθετών (κινιζαρίνη, solvent yellow 124). Τυχόν αποχρωματισμός του καυσίμου και αφαίρεση ιχνηθετών απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις χημικών διεργασιών, τις οποίες δε διαθέτει ο Στρατός Ξηράς».

 Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διευκρινίζει ότι «το Γενικό Χημείο του Κράτους εξετάζει δείγματα καυσίμων, με βάση άλλη τεχνική προδιαγραφή από την προβλεπόμενη (πολιτικού τομέα αντί στρατιωτική), χωρίς να λαμβάνει υπόψη το φορέα από τον οποίο προέρχεται το δείγμα. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ανακριβείς γνωματεύσεις για νοθευμένο καύσιμο. Οι άλλες Αρχές, στις οποίες χορηγείται καύσιμο από το Στρατό Ξηράς, φέρουν πλήρως την ευθύνη χειρισμού του καυσίμου, μετά την παραλαβή του και την προσυπογραφή του δελτίου ποιοτικού ελέγχου από τον εκπρόσωπό τους. Ο Στρατός Ξηράς δεν υποχρεούται ούτε είναι σε θέση να γνωρίζει τον περαιτέρω χειρισμό και την ποιοτική κατάσταση του καυσίμου, μετά την παραλαβή του από τις άλλες Αρχές.

 Ήδη και με βάση σχετικές διαταγές του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όλες οι σχετικές καταγγελίες ερευνώνται και πάλι. Το ΓΕΣ θα παράσχει αμέσως όλα τα αναγκαία στοιχεία για την υποβοήθηση όλων των ερευνών (διοικητικών, δικαστικών κοινοβουλευτικών)", προσθέτει στην ανακοίνωση του, στην οποία αναφέρει περαιτέρω τις διαδικασίες που ακολουθεί στη χορήγηση καυσίμων καθώς και τις προδιαγραφές τους βάσει εθνικών, ευρωπαϊκών και Νατοϊκών θεσμικών κειμένων».

TAGS