Το χρόνιο και μέχρι στιγμής δυστυχώς άλυτο πρόβλημα της έλλειψης ψυχολόγων στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τα γραφειοκρατικά ζητήματα που υπάρχουν στο θέμα των ψυχοτεχνικών τεστ που περνούν οι αστυνομικοί ανέκυψε μετά την δολοφονία που διέπραξε ο 48χρονος αρχιφύλακας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. 

Μόλις 30 ψυχολόγοι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) αντιστοιχούν στους χιλιάδες αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα για να καλύψουν τόσο τις ανάγκες που προκύπτουν όσο και να διεκπεραιώσουν τις απαραίτητες εξετάσεις για την καταλληλότητα οπλοφορίας των ένστολων του Σώματος. 

«Σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν οι ψυχολόγοι που διατίθενται στις ανάγκες του Σώματος. Αντιστοιχεί ένας ψυχολόγος σε κάθε Γενική Αστυνομική Περιφέρεια, ενώ τα ψυχοτεχνικά τεστ για την οπλοφορία γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Ακόμη χιλιάδες συνάδελφοι που θα έπρεπε να έχουν εξεταστεί το 2012 δεν έχουν προλάβει να περάσουν από το γραφείο του ψυχολόγου. Σοβαρό επίσης πρόβλημα είναι και η έλλειψη γιατρού εργασίας. Αυτά τα ζητήματα τα έχουμε θέσει χρόνια τώρα και πρέπει κάποια στιγμή να λυθούν» εξηγεί στο newpost, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, κ. Χρήστος Φωτόπουλος

Όπως προσθέτει:

«Το σύστημα μένει πίσω και τις περισσότερες φορές γίνεται μια τετριμμένη διαδικασία. Περιπτώσεις όμως σαν του αρχιφύλακα μπορεί να είχαν αποφευχθεί αν το σύστημα λειτουργούσε σωστά. Βέβαια και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών κάνουν ό,τι μπορούν γιατί πρέπει όταν βλέπουν περίεργες συμπεριφορές να τις αναφέρουν». 

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ήδη ετοιμάζονται αλλαγές στη διαδικασία των ψυχοτεχνικών τεστ με πρωτοβουλία του κ.  Γιάννη Πανούση

Ο κ. Πανούσης, ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για την υπόθεση του 48χρονου παιδοκτόνου αλλά και για στοιχεία που αφορούν σε αυτοκτονίες αστυνομικών και τον τρόπο που γίνονται οι σχετικές εξετάσεις των Αστυνομικών. Το υπουργείο προσανατολίζεται ενώ σε βελτιώσεις, στον ισχύοντα νόμο.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός και απαντώντας σε ερώτηση το τι προτίθεται να κάνει με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Θεσσαλονίκη είπε:

«Ήδη συνεννοήθηκα με το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου και θα κάνω προγραμματική συμφωνία για τον επανέλεγχο με ειδικά ψυχοτεχνικά τεστ πολλών περιπτώσεων. Επίσης, έχουμε και εμείς ψυχολόγους στην αστυνομία. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ως πρύτανης του πανεπιστημίου είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό κάθε τρία χρόνια να γίνεται επανέλεγχος της κατάστασης των αστυνομικών».