Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης ανακοίνωσε και παρουσίασε το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ).

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του υπουργείου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή», τόσο για την Αστυνομία, όσο και για τη Δημοκρατία τη λειτουργία του ΠΟ.ΚΕ.Α., που στόχο έχει την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου των Αστυνομικών Σωμάτων, την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων για την ιστορία του αστυνομικού θεσμού, την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και την διοργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων. Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του ΠΟ.ΚΕ.Α. εκκρεμούσε από το 2008, οπότε και συστάθηκε με το Ν. 3688/2008, καθώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Παράλληλα, ανοίγουμε και το Ιστορικό Αρχείο της Αστυνομίας. Μία επιτροπή από ιστορικούς, καθηγητές, ειδικούς έχει ήδη έρθει σε επαφή με αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας, για να γίνει η πρώτη καταγραφή και κατηγοριοποίηση ενός τεράστιου υλικού εκατομμυρίων σελίδων, που, ευτυχώς, διαφυλάχθηκε μέχρι σήμερα. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, με χρηματοδότηση που θα λάβουμε μέσω ΕΣΠΑ, με τη βοήθεια του ΚΕ.ΜΕ.Α. και τη συνδρομή άλλων φορέων, θα έχουμε τα πρώτα δείγματα, περίπου ένα εκατομμύριο σελίδων ιστορίας, που δεν αφορούν μόνο την Αστυνομία.

Μέσα από υλικό –σε ορισμένες περιπτώσεις και οπτικό- θα ξαναδούμε την ελληνική ιστορία. Θα την ξαναδούμε όμως στην πραγματική της διάσταση κι όχι όπως γράφεται στην Ελλάδα, δηλαδή με ιδεολογήματα και στερεότυπα της λογικής «οι καλοί και οι κακοί», «οι φίλοι και οι εχθροί». Θα την ξαναδούμε με ντοκουμέντα όμως, όχι με βάση την άποψη του καθενός.

Ιδίως σε αυτή τη δύσκολη φάση της προσπάθειας συμφιλίωσης της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινωνία και της κοινωνίας με την Αστυνομία, όπου η οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή υποβάθμιση του ρόλου, του θεσμού της Δημοκρατίας που είναι ή αστυνομία, είναι αδιανόητη, έχουμε ανάγκη από αλήθειες» δήλωσε ο Γιάννης Πανούσης.

Η σύνθεση του Δ.Σ. του ΠΟ.ΚΕ.Α.:

  • Γρίβας Κωνσταντίνος, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Πρόεδρος
  • Λούλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Διδάκτωρ Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος
  • Αντιστράτηγος Τσουβάλας Κωνσταντίνος, Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, μέλος
  • Αντιστράτηγος ε.α. Αναγνώστου Γρηγόριος, επίτιμος Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, μέλος
  • Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος Πιστολής, μέλος