Κατηγορία για δωροδοκία απήγγειλε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου σε βάρος εκπροσώπων φαρμακευτικής εταιρείας για μίζες σε γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν σκευάσματα της.

Η δίωξη αφορά σε τέσσερα στελέχη της ελληνικής BAYER και η δικογραφία για την υπόθεση σχηματίστηκε έπειτα από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννης Σέβης, με στοιχεία που δόθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς της Κολωνίας.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής έρευνας καταγγέλθηκε από Έλληνα ότι ως εντολοδόχος της ελληνικής BAYER είχε εκδώσει από το 2005 ως το 2008 εικονικά τιμολόγια ύψους περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ.

Ο εν λόγω μάρτυρας φέρεται, μάλιστα, να υποστήριξε στους γερμανούς εισαγγελείς ότι στην Ελλάδα οι γιατροί που δέχθηκαν «χρηματικά δώρα» για να προωθούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι περίπου 800.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα των δύο εισαγγελέων που ερεύνησαν τα επίμαχα στοιχεία της γερμανικής δικογραφίας φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί του εν λόγω μάρτυρα. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης διενεργήθηκαν έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, δόθηκαν στην Εισαγγελία στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ενώ πραγματοποιήθηκαν και έρευνες στα γραφεία της BAYER.

 Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να προκύπτουν περιπτώσεις «πληρωμών» της εταιρείας, από χίλια ευρώ έως ακόμη και τις 20 χιλιάδες ευρώ αν οι παραγγελίες αφορούσαν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για την κάλυψη αναγκών Νοσοκομείων. Μόνο στην περιοχή της Αττικής οι εισαγγελείς κατέγραψαν 43 περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι, ωστόσο, δεν διώκονται καθώς φαίνεται να είχαν δεχθεί μικρά ποσά ως δώρα και έτσι οι κατηγορίες που τους αφορούν έχουν παραγραφεί λόγω πλημμελήματος.

Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή για τη διενέργεια κύριας έρευνας.